ДеСантис разкрива икономическа програма, обещавайки да отмени политиките на Байдън и да спре „събудените“ корпорации

...
Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис разкри в понеделник своята икономическа
Коментари Харесай

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис разкри в понеделник своята икономическа програма, широка комбинация от консервативни и популистки насоки, които поставят под внимание корпоративните заседателни зали, федералните бюрократи, Китай и вътрешната политика на президента Джо Байдън.

Платформата, която неговата президентска кампания през 2024 г. нарече „Декларация за икономическа независимост“, национализира много от опасенията, които републиканецът повдигна като губернатор относно посоката на страната при Байдън. В горната част на списъка е прекъсването на икономическите връзки с Китай, фокус, който отразява ключов приоритет на неговия основен съперник за номинацията на Републиканската партия, бившия президент Доналд Тръмп.

„Днес обявяваме нашата икономическа независимост от провалените елити и политики, които са навредили на средната класа на тази нация“, каза ДеСантис на събитие в понеделник. „Ние ще диверсифицираме и ще разширим нашата икономика. Ще възнаградим упорит труд и изобретателност. Ще поставим началото на нова ера на растеж, просперитет и гражданска гордост. Ние сме нация с икономика, а не обратното.”

Разгръщането на икономическата му програма идва, когато ДеСантис, който е известен с битките си в културните войни, но по-малко с проблемите на кухненската маса, се обръща от фокусиране на кандидатурата си върху минали победи във Флорида и към предлагане на републиканците своята визия за страната. Това следва рестартиране на неговата президентска кампания на фона на намаляващи ресурси и опасения от страна на донори и поддръжници, че неговата позиция все още не е повлияла на избирателите на Републиканската партия.

Според информационен лист, публикуван от кампанията му, ДеСантис, ако бъде избран, ще „отприщи вътрешния ни енергиен сектор“, обикновено стенограма за облекчаване на регулациите за петролната, газовата и въгледобивната промишленост, като същевременно елиминира стимулите, поддържани от Байдън за хората да купуват електрически превозни средства. Той обеща планът му да донесе 3% икономически растеж, ниво на експанзия, което страната не е виждала редовно от две десетилетия.

Както многократно е обещавал, ДеСантис също така ще намали федералните бюрокрации, за които твърди, че пречат на малкия бизнес и възпрепятстват икономиката в полза на корпорациите, въпреки че предложението му не очертава кои агенции могат да бъдат на блока за рязане.

Склонен към по-популистки идеи, ДеСантис също предложи забрана за индивидуална търговия с акции от членове на Конгреса и служители на изпълнителната власт. По-рано този месец двупартийно законодателство беше въведено от сенатора от Ню Йорк Кирстен Гилибранд и сенатора от Мисури Джош Хоули за забрана на търговията с акции и собствеността на Конгреса, служители на изпълнителната власт и техните семейства.

Думата „събуди се“, почти постоянна фиксация на ДеСантис, която подхранваше минали конфронтации с корпорации и ръководеше икономическата му политика като губернатор, до голяма степен и забележимо отсъства от дневния ред. Споменава се само веднъж: обет да продължи да се бори със „събудилите се корпорации“, използвайки екологични, социални и управленски политики, за да ръководят бизнеса си, нещо, което той се опита да ограничи във Флорида.

ДеСантис каза, че като президент ще работи с частния сектор за ускоряване и развитие на програми за професионално обучение и чиракуване „с цел да стане номер едно в света за квалифицирани професии до 2030 г.“, както и да разшири индивидуалните данъчни ставки и да започне „прочистване“ на данъчни облекчения и вратички, пробутвани от лобисти.

В предложението също се казва, че ДеСантис „няма да се страхува да използва писалката си за вето“, когато става въпрос за правителствени програми, „изработени от отпадъци, измами и злоупотреби“.

Докато пренасочва посланието си, ДеСантис е изправен пред трудно изкачване, за да убеди републиканците, че е време да отстъпят от Тръмп. В последното проучване на New York Times/Siena College преднината на Тръмп пред ДеСантис и останалата част от републиканското поле изглежда непоколебима. В националното проучване 54% от републиканците биха избрали Тръмп да представлява партията през 2024 г., като подкрепата за ДеСантис е доста назад със 17%. Никой друг не е избягал от ниските едноцифрени числа.

Може би по-притеснителното за ДеСантис е, че гласоподавателите остават неубедени, че той дава на партията по-голям шанс да победи Байдън или че той би бил по-ефективен изпълнителен директор – двата ключови аргумента за неговата кандидатура. По въпроса за избираемостта 58% от републиканците казаха, че Тръмп има по-добри шансове да победи Байдън, докато 28% казаха, че шансовете на ДеСантис са по-добри. Около две трети от анкетираните републиканци остават убедени, че на Тръмп ще му е по-лесно да свърши нещата.

ДеСантис се противопостави на идеята, че Тръмп има „крепост“ върху по-голямата част от партията по време на неделно посещение в щата Гранит.

„Не мисля, че той има опора върху мнозинството. Мисля, че той има опора на някои. Но мисля, че огромното мнозинство от избирателите на републиканците на първичните избори или със сигурност ще гласуват за някой друг, или желаят да го направят, разбирате ли, ако направите това“, каза ДеСантис.

„Аз съм кандидатът, който е по-вероятно да победи Байдън. Аз съм по-надежден по отношение на политиката. Мисля, че видяхме рекорда ми във Флорида и е много по-вероятно наистина да свърша всички тези неща“, добави той.

Републиканците изглеждат нетърпеливи за кандидат, който може да тласне страната в различна посока. Около 70% от вероятните първични гласоподаватели на републиканците смятат икономическите условия в нацията за „лоши“, според проучване на New York Times/Siena College.

ДеСантис агресивно обикаля ранните номиниращи щати, докато се опитва да спечели повече благосклонност на избирателите. Миналата седмица той премина през Айова на автобусна обиколка с шест спирки с про-DeSantis супер PAC Never Back Down, говорейки на по-интимни събития с избиратели. В Ню Хемпшър в неделя той направи две спирки за продажба на дребно в закусвалня в Дери и в магазин за омари в Сийбрук, в допълнение към задаването на въпроси от гласоподаватели в разговора на бившия американски посланик Скот Браун „No B.S. BBQ” в Рай.

DeSantis ще продължи кампанията си в Ню Хемпшир във вторник, преди да се върне в Айова за още събития с Never Back Down в петък.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР