Грузинският парламент прие на първо четене закона за чуждестранните агенти,

...
Грузинският парламент прие на първо четене закона за чуждестранните агенти,
Коментари Харесай

Грузинският парламент прие на първо четене закона за чуждестранните агенти

Грузинският парламент одобри на първо четене закона за " задграничните сътрудници ", предадe Ройтерс.

Мярката, против която от няколко дни има митинги в столицата Тбилиси, беше утвърдена с поддръжката на 83 от 150-те депутати. Прозападната съпротива не взе участие в гласуването.

Законопроектът ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на непознато въздействие. По всяка възможност законопроектът ще бъде утвърден в Народното събрание, следен от ръководещата партия и нейните съдружници.

Одобрението в понеделник на законопроекта от парламентарна комисия провокира огромни митинги. Над 5000 души се изправиха против полицейски сили за битка с безредиците и водните оръдия, с цел да се опълчват на законопроекта, за който Европейски Съюз сподели, че е „ несъответстващ “ с неговите полезности.

Грузинските съперници на закона го съпоставят с съветското законодателство, употребявано от Кремъл за кавга с инакомислието. Това е тежко обвиняване в южнокавказката страна, където Русия е непопулярна поради своята поддръжка за Абхазия и Южна Осетия. Тези райони бяха отцепени през 2008 година, когато Русия победи Грузия в къса война.

Няколкостотин протестиращи демонстрираха пред Народното събрание през вчерашния ден следобяд и скандираха лозунги против " съветския закон ", а полицията блокираше входове на комплекса от руско време в центъра на Тбилиси.

Групи на гражданското общество приканиха за нов кръг от всеобщи митинги. По време на дебата по законопроекта Арчил Талаквадзе, народен представител от ръководещата партия „ Грузинска фантазия “, сподели: „ Този закон пази демокрацията у нас от всяка непозната интервенция. "

В отговор Тина Бокучава, парламентарен водач на опозиционната партия „ Единно национално придвижване “ съобщи: „ Оттеглете този закон, един път вечно! В Грузия няма място за съветски закон. Европа е изборът на грузинския народ! “.

Законопроектът би трябвало да мине на три четения в Народното събрание и по-късно евентуално ще бъде изправен пред четвърто гласоподаване, с цел да се преодолее ветото на президента Саломе Зурабишвили, която е конкурент на „ Грузинската фантазия “. Държавният глава, чиито пълномощия са най-вече церемониални, се опълчва на законопроекта.

Западните страни, в това число Съединени американски щати, Англия и Германия приканиха Грузия да не приема законопроекта. Правителството на Грузия, което беше упрекнато в авторитаризъм и проруски пристрастия, споделя, че законът е нужен за поощряване на прозрачността и за битка с „ псевдо-либералните полезности “, наложени от чужденци.

Управляващата партия „ Грузинска фантазия “ ненадейно внесе още веднъж законопроекта в Народното събрание по-рано този месец, 13 месеца след изоставянето на по-ранен опит за приемане на закона на фона на митинги.

Пред Народното събрание протестиращите скандираха лозунги срещу " съветския закон ", и крещяха " Руснаци! Руснаци! " по адрес на полицията и депутати от ръководещата партия.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР