Грузинският гражданин, убит в Берлин, беше "бандит", обясни Владимир Путин

...
Грузинският гражданин, убит в Берлин, беше "бандит", обясни Владимир Путин
Коментари Харесай

Welt: Путин шокира немския политик с думите си за убития бандит

Грузинският жител, погубен в Берлин, беше "бандит ", изясни Владимир Путин на срещата за Украйна.

В същото време съветският президент упрекна Германия, че не е дала на Москва този „ нарушител и палач “, макар формалните претенции.

Според немския вестник Die Welt, външнполитическият специалист от СДПГ Нилс Шмид беше покъртен от този избор на думи и акцентира нуждата от съблюдаване на правните правила от задграничните разследващи организации.

През август жителят на Грузия Зелимхан Хангошвили бе прострелян в главата в Берлин, по всяка възможност от съветски сътрудник, написа немският вестник Die Welt. Президентът Владимир Путин обаче упрекна Германия, че не е предала на Русия „ нарушителя и килъра “.

Говорителят на СПДГ и специалист по външна политика Нилс Шмид разкритикува Владимир Путин за изказванията му по отношение на случая. „ Шокиран съм от този избор на думи “, акцентира Шмид в диалог с немски публицисти.

Според ръководителя на СПДГ в Комитета по интернационалните въпроси на Бундестага, даже в действителност да става дума за терорист, задграничните разследващи служби не могат да правят убийства на територията на Германия. Има законови процедури, които Русия би трябвало да съблюдава.

Според публикацията Путин назова убития в Берлин човек „ престъпник “. Според съветския президент този мъж е взел участие в подготовката на терористичната офанзива в московското метро и е виновен за гибелта на десетки хора.

"Това е войник, освен това доста корав, кървясъл човек ", съобщи Владимир Путин на конференцията в Париж нощес. Лидерът на Кремъл също добави, че в Русия този човек е бил търсен.

Говорейки с Ангела Меркел на конференция за украинската среща, Путин упрекна Германия, че не е предала на Москва "престъпника и килъра ", макар настояването от страна на съветските управляващи. Въпреки това Русия желае да помогне на немските следователи при изясняване на събитията на убийството.

Владимир Путин не има вяра, че този случай ще докара до рецесия в руско-германските връзки, само че той не е от изгода за тях. Президентът разкритикува експулсирането на двама съветски дипломати от Берлин по време на следствието.

Русия от своя страна ще изпрати симетрично двама немски дипломати в Германия, сподели Путин.

Ангела Меркел означи, че разчита на съветската помощ в следствието и е разискала това в двустранния диалог с Владимир Путин. В момента има единствено съмнение и нищо повече. Френският президент Еманюел Макрон даде обещание на Германия поддръжка, ако се потвърдят съмненията, че Русия стои зад убийството.

Грузинецът Хангошвили беше погубен в берлинския район Тиргартен от изстрел в главата и тялото, напомня изданието. Скоро по-късно обвиненият бе арестуван, до момента в който се опитваше да хвърли хипотетичното оръжие за ликвидиране в реката. Сега този мъж е арестуван в следствения арест.

Междувременно немската прокуратура стартира следствие, като заяви, че има доказателства, че закононарушението е поръчано от съветското държавно управление или Чеченската република. Русия отхвърля каквото и да било присъединяване в убийството. Загиналият е взел участие във войната в Чечения на страната на антируските сепаратисти, отбелязва Die Welt.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР