Грузински военни, пристигнали в Украйна за участие в Евромайдана, признаха

...
Грузински военни, пристигнали в Украйна за участие в Евромайдана, признаха
Коментари Харесай

Грузински снайперисти признаха разстрелите на Майдана през 2014 година

Грузински военни, пристигнали в Украйна за присъединяване в Евромайдана, признаха разстрела на украинците в Киев, написа ria.ru. Снайперистът Коба Нергадзе разказал, че тогава разговарял с Мамук Мамулашвили, консултант на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили, който му обяснил, че „ би трябвало да се сътвори безпорядък на Майдана, да се употребява оръжие по всички цели, протестиращи и полицаи”.

Нергадзе си спомня, че на 14 или 15 февруари 2014 година били събрани в хотел „ Украйна”, намиращ се под контрола на протестиращите. Пред тях приказвал комендантът на Майдана Андрей Парубий (сега спикер на Върховната рада) и заречен скоро да им „ даде задача”. На срещата участвал и някой си Кристофър Брайн, показан като някогашен американски военнослужещ. След няколко дни им донесли „ за защита” оръжие – главно карабини СКС, автомати „ Калашников”, даже снайперска пушка „ Драгунов”.

Според Нергадзе, на 20 февруари на първо време почнали да стрелят откъм консерваторията. След 3-4 минути групата на Мамушвили разкрила огън от прозорците на третия етаж на хотел „ Украйна”, като се местили в разнообразни стаи.

Генералът от грузинската войска Тристан Цителашвили, някогашен пълководец на батальона „ Аваза”, удостоверил, че част от присъстващите на Майдана „ са мои подчинени от грузинската войска, някои от тях са още на украинска територия и вземат присъединяване в бойните действия”.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР