Грузински военни, пристигнали в Украйна за участие в Евромайдана, признаха

Грузински военни, пристигнали в Украйна за участие в Евромайдана, признаха ...

Грузински снайперисти признаха разстрелите на Майдана през 2014 година.

Грузински военни, пристигнали в Украйна за участие в Евромайдана, признаха разстрела на украинците в Киев, пише ria.ru. Снайперистът Коба Нергадзе разказал, че тогава разговарял с Мамук Мамулашвили, съветник на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който му обяснил, че „трябва да се създаде хаос на Майдана, да се използва оръжие по всички цели, протестиращи и полицаи”.
 
Нергадзе си спомня, че на 14 или 15 февруари 2014 г. били събрани в хотел „Украйна”, намиращ се под контрола на протестиращите. Пред тях говорил комендантът на Майдана Андрей Парубий (сега спикер на Върховната рада) и обещал скоро да им „даде задача”. На срещата присъствал и някой си Кристофър Брайн, представен като бивш американски военнослужещ. След няколко дни им донесли „за защита” оръжие – основно карабини СКС, автомати „Калашников”, дори снайперска пушка „Драгунов”.
 
Според Нергадзе, на 20 февруари най-напред започнали да стрелят откъм консерваторията. След 3-4 минути групата на Мамушвили открила огън от прозорците на третия етаж на хотел „Украйна”, като се местили в различни стаи.
 
Генералът от грузинската армия Тристан Цителашвили, бивш командир на батальона „Аваза”, потвърдил, че част от присъстващите на Майдана „са мои подчинени от грузинската армия, някои от тях са още на украинска територия и вземат участие в бойните действия”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ
 

Източник: blitz.bg