Групово посещение на един от най-интересните, но не толкова популярни

...
Групово посещение на един от най-интересните, но не толкова популярни
Коментари Харесай

Канят варненци на групово посещение на Шкорпиловата базилика край Аспарухово

Групово посещаване на един от най-интересните, само че не толкоз известни археологически обекти край Варна, провеждат тази събота, 15 февруари, научи Moreto.net

Шкорпиловата базилика, която се намира в местността Джанавара край варненския квартал Аспарухово, датира от от V век и е част от огромен раннохристиянски комплекс с манастир.

Всички, които желаят да се включат в груповото посещаване, са добре пристигнали, споделят уредниците от " Опознай Варна ".

" Сборният пункт е спирка " Джанавара " (спирка " Лазур " - първата спирка на влизане в кв. Аспарухово), а началният час е 11:00. От там ще тръгнем пешком и след към 35-40 минути леко вървене ще сме на обекта. Ако има искащи, могат да се включат и непосредствено на поляната пред базиликата в 11:30 часа. За трудноподвижни хора ще има обезпечени коли, които ще тръгнат от сборния пункт до спирката. Няма такса, всичко е гратис, концепцията е да опознаем Варна ", споделят още уредниците.

От научна позиция обектът е доста значим, тъй като е обвързван с историята на античния град " Одесос " и дава доста информация за ранното християнство по нашите земи. Комплексът е бил населяван от християнски монаси. Тъй като архитектурата му е много странна за Балканите, а има известни паралели в източните римски провинции, се допуска, че става дума за група християни от Близкия Изток. Храмът е просъществувал към два века. Разрушен е бил при започване на VII век, при огромното настъпление на авари и славяни.

Първите археологически разкопки са направени преди 100 години от братята Шкорпил. В скришно помещение те откриват три реликвария - златен, мраморен и сребърен, сложени един в различен. В тях са лежали мощите на незнаен светец. Особено скъпи са мозайките от пода на църквата, от които са непокътнати близо 100 кв.м. Изключително невероятната за ранното християнство архитектура и редкият темперамент на мозайките вършат църквата единствена и неповторима освен на Балканите, само че и в историята на християнството.

През 2018 година изледователите на Регионалния исторически музей във Варна, откриха извънредно рядка находка в комплекса. В руините на раннохристиянския комплекс, археолозите са попаднали на дребна керамична статуя, която съставлява част от лицето на мъж. Това заяви тогава за Moreto.net ръководителят на разкопките Васил Тенекеджиев.

" Не знаем кой е изобразен, дали става въпрос за лице на император или за лице на светец. Фигурата е била в манастира, само че къде тъкмо нямаме визия, защото е открита в руините и занапред се консултираме със експерти от целия свят, с цел да намерим мястото на тази находка ", посочи Тенекеджиев.

Датировката на откритието е от края на V или VI век.

/moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР