Групи от българи, които искали да участват в протестно шествие

...
Групи от българи, които искали да участват в протестно шествие
Коментари Харесай

Сръбски граничари спряха българи, искали да участват в протест в Босилеград

Групи от българи, които желали да вземат участие в протестно шествие на 27 ноември в Босилеград по отношение на годишнината от Ньойския кротичък контракт, не са съумели да преминат границата. Формалната причина да не ги пуснат била механически проблем с електронната система на границата, оповестява БТВ.

Междувременно стана ясно, че предишния петък в Босилеград са пристигнали лекари и медицински експерти от Белград, които са съветвали и прегледали пациенти от града и околните села, откакто по-рано този месец трима лекари от България бяха задържани в града при опит да прегледат наши сънародници.

Електронната система на границата обаче проработила към час след привършване на протестното шествие, разяснява в предаването „ Тази заран " проф. Лозан Митев, който е бил в групата, тръгнала към Босилеград в понеделник. По думите му управляващите са знаели за проявата, тъй като от Българския културно-информационен център се уведомили за митинга.

Според проф. Митев Западните околности са последните, които не могат да се освободят от действието на несправедливия Ньойския контракт. Сърбите би трябвало да схванат, че към този момент сме в 21 век, извънредно време е да бъде отстранена границата сред Българи и Сърбия, както е в Европейския съюз, сподели още професорът.
Д-р Валентин Янев, който е един от задържаните в Босилеград лекари, счита, че докараните от Белград експерти да преглеждат хората от Босилеград е политическа акция. Белград е на 400 км, а има лечебни заведения доста по-близо, разяснява лекарят.

Той счита, че работещ ще е разновидността да се провеждат медицински прегледи на българите от Западните околности в болничното заведение в Кюстендил.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР