Групата на киберпрестъпниците LockBit, определяна като най-опасната в света, е

...
Групата на киберпрестъпниците LockBit, определяна като най-опасната в света, е
Коментари Харесай

Разбиха най-опасната в света хакерска група

Групата на киберпрестъпниците LockBit, определяна като " най-опасната " в света, е била разрушена в границите на интернационална полицейска интервенция, оповестиха управляващите в няколко страни.

Британската Национална организация за битка с престъпността заяви, че е разрушила " най-опасната киберпрестъпна група в света " в границите на интернационална интервенция, ориентирана против експерта по програмен продукт за откуп LockBit, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Генералният шеф на NCA Греъм Биггар съобщи, че организацията е " сполучливо проникнала в организацията, която предходната година нападна английската Кралска поща и канадска детска болница, и е нарушила нейната активност ".

" Ние хакнахме хакерите. Поехме надзор над инфраструктурата им ", съобщи Биггар, като добави, че през миналата година LockBit е стоял зад 25% от всички сходни офанзиви.
" От през днешния ден LockBit на процедура е липсващ, LockBit е блокиран ", сподели той.

LockBit беше набелязан от специфична работна група, наречена " Операция Кронос ", в която взе участие NCA, работеща с Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати и организации в 9 други страни.

Уебсайтът на LockBit - продаващ услуги, които разрешават на хората да провеждат хакерски атаки и да задържат данни, до момента в който не се заплати откуп - беше високомерен на 19 февруари.
На уеб страницата се появи известие, в което се посочваше, че той " към този момент е под контрола на правоприлагащите органи ".

" Този уебсайт в този момент е под контрола на Националната организация за битка с престъпността на Обединеното кралство, която работи в тясно съдействие с ФБР и интернационалната оперативна група на правоприлагащите органи " Операция Кронос " - гласеше то.

Изпълняващата длъжността асистент основен прокурор на Съединени американски щати Никол Арджентиери съобщи, че LockBit е бил ориентиран към над 2000 жертви по целия свят, в това число във Англия и Съединените щати, и е получил повече от 120 млн. $ под формата на заплащания за откуп.

През януари 2023 година американските правоприлагащи органи закриха интервенцията Hive ransomware, която беше извлякла към 100 млн. $ от повече от 1500 жертви по света.
След тази акция Lockbit беше обсъждан като най-голямата настояща опасност.

Hive и Lockbit са част от това, което специалистите по киберсигурност назовават жанр " ransomware as a service ", или RaaS - бизнес, който отдава чартърен своя програмен продукт и способи на други лица, с цел да ги употребяват при изнудването на пари.

Ариел Ропек, шеф на отдела за разузнаване на киберзаплахите във компанията за киберсигурност Avertium, съобщи предходната година пред Агенция Франс Прес, че тази конструкция дава опция на нарушители с минимални компютърни знания да се занимават с рансъмуер, като заплащат на други за тяхната експертиза.

В така наречен тъмна мрежа доставчиците на услуги, свързани с рансъмуер, оферират продуктите си намерено. В единия край са брокерите за първичен достъп, които са профилирани в проникването в корпоративни или институционални компютърни системи. След това те продават този достъп на хакера или оператора на ransomware. Но операторът зависи от разработчици на RaaS като Hive или Lockbit, които имат умения за програмиране, с цел да основат зловредния програмен продукт, нужен за осъществяване на интервенцията и за отбягване на ограниченията за отбрана.

Обикновено техните стратегии, откакто бъдат въведени от оператора на откупния програмен продукт в ИТ системите на задачата, се манипулират, с цел да замразят посредством криптиране файловете и данните на задачата.

Според Ропек разработчиците на RaaS оферират на операторите цялостна услуга против огромен дял от изплатения откуп.

Когато софтуерът за откуп бъде конфигуриран и задействан, задачата получава известие, в което се споделя какъв брой да заплати, с цел да бъдат декриптирани данните ѝ.
Този откуп може да варира от хиляди до милиони долари, нормално според от финансовата непоклатимост на задачата. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР