Групата компании En+ на Олег Дерипаска започна преговори за привличане

...
Групата компании En+ на Олег Дерипаска започна преговори за привличане
Коментари Харесай

En+ Group ще продава сибирска електроенергия за добив на криптовалута

Групата компании En+ на Олег Дерипаска стартира договаряния за привличане на вложения в строителството на цифрови ферми. En+ Group предлага на майнърите да строят своите криптовалутни ферми покрай неговите електроцентрали в Иркутск, Братск и Уст Илимск.
Сделката е преференциална и за двете страни. En+ Group ще усили натоварването на своите централи и ще усили приходите си, а притежателите на цифрови ферми ще получат електрическа сила при преференциална цена. Цената на електрическата енергия е най-значителния разход при добива на криптовалута и намалената цена може доста да усили рентабилността на този бизнес. Още повече, че след спада на курса на криптовалутите, цената на електрическата сила стана още по-важна за постигането на допустима доходност.

Според En+, през 2018 година сумарното търсене на електрическа енергия от страна на всички майнъри, показали интерес към това предложение, ще доближи 100 мегавата. Инвеститори в този план са най-вече огромни американски и китайски компании.

Електроенергия за майнърите ще дават следните пет електроцентрали:
4500 MW Водноелектрическа централа в Братск662 MW Водноелектрическа централа и 665 MW Топлоелектрическа централа в Иркутск3840 MW Водноелектрическа централа и 525 MW Топлоелектрическа централа в Уст Илимск


Акционерното сдружение “ЕвроСибЕнерго” е част от En+ Group на Дерипаска и създава към 8% от цялата електрическа енергия на Русия (приблизително 90 милиарда киловатчаса). Сега тази електрическа сила се употребява в другите предприятия на Дерипаска – Красноярския металургичен цех, заводите UC RUSAL (“Руски алуминий”) и други. Но неговите Водноелектрическа централа и Топлоелектрическа централа генерират огромно количество спомагателна сила. Ето за какво, взаимната работа с майнърите ще натовари мощностите, ще изглади потреблението и ще е потребна и за двете страни. Според Максим Соков, общоприет шеф на предприятието, “Тази стъпка ще даде опция на En+ да диверсифицира своя потребителски портфейл“.

Според финансовите планове, през 2018 година En+ Group ще завоюва от майнърите към 980 милиона рубли (приблизително $17 милиона). Пресмятанията са осъществени при цена на тока от 2017 година.

Според публични данни, през месец декември 2017 година, цената на тока в Русия е била в границите на 2,69-3,89 рубли ($0,05-$0,07) за киловатчас. Финансовите анализатори смятат, че Сибир може да притегли китайските, американските и другите майнъри, в случай че цената не надвиши 2 рубли (около 3 цента) за киловатчас.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР