Група учени са открили нови частици, които могат да разгадаят

...
Група учени са открили нови частици, които могат да разгадаят
Коментари Харесай

Нови частици позволяват да се надникне в сърцето на Вселената

Група учени са разкрили нови частици, които могат да разгадаят мистерията на една от най-мистериозните сили във Вселената - гравитацията. Изследването за първи път дава пробни доказателства за съществуването на по този начин наречените хирални гравитонни модове (CGM) в полупроводникови материали.

CGM частиците по свойства наподобяват гравитоните - хипотетични обикновени частици, кванти, носители на гравитационното взаимоотношение. Откритието дава на учените неповторима опция да изследват гравитоноподобните частици в лаборатория, което може да бъде ключът към обединяването на квантовата механика и теорията на относителността на Айнщайн.

Авторите на проучването означават, че техният опит е първото пробно удостоверение на концепцията за гравитоните, препоръчана като част от пионерската работа върху квантовата гравитация от 30-те години на предишния век, в система от кондензирана материя. Откритието е направено в характерно положение на материята, известно като течност с фракционен квантов резултат на Хол (FQHE), което съставлява система от мощно взаимодействащи електрони в двуизмерно пространство при мощни магнитни полета и ниски температури. Такива електрони се подчиняват на по този начин наречената квантова метрика, за която е предсказвано, че създава CGMs в отговор на светлината.

Разработената техника разрешила на учените да следят взаимоотношението на особено поляризирана светлина с частици, въртящи се сходно на CGM. Наблюдаваните физически свойства на CGM, в това число тяхната спин-2 природа, присъщите енергийни разриви сред главното и възбудените положения и зависимостта от по този начин наречените коефициенти на запълване, са в сходство с прогнозите, учредени на квантовата геометрия. Откритието освен удостоверява съществуването на CGM, само че също по този начин може да стане мост сред физиката на високите сили, която работи в най-големите мащаби на Вселената, и физиката на кондензираната материя, която се концентрира върху проучването на материали и техните неповторими свойства на атомно равнище.

Физиците мериха гравитацията в квантов мащаб В бъдеще откривателите възнамеряват да приложат създадените методики за проучване на течности с фракционен квантов резултат на Хол при по-високи енергийни равнища и други квантови системи, където квантовата геометрия предсказва неповторими свойства на групови частици, такива като свръхпроводници.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР