Група учени са изследвали света на ядливите цветя, за да

...
Група учени са изследвали света на ядливите цветя, за да
Коментари Харесай

Учени описаха полезните свойства на ядливите цветя

Група учени са изследвали света на ядливите цветя, с цел да схванат какво ги прави освен наслаждение за очите, само че и за нашите стомаси.

Авторите на проучването са изследвали четири разнообразни типа ядливи цветя, откривайки в тях разнообразни потребни съединения. Научната им работа разкрива доста изгоди за здравето, скрити в тези естествени хубости, пише News Medical.

Ядливите цветя, които са постоянно срещани в средиземноморските и други здравословни диети, са цялостни с съществени хранителни субстанции и антиоксиданти. Въпреки това, не всички цветя, които постоянно могат да бъдат открити в известни ястия, са изцяло проучени. Тази празнота в знанията е предиздвикала откривателите да проучат техния хранителен състав. Те се позаинтересували от всичко - от захарите и протеините, съдържащи се в тези цветя, до антиоксидантите и витамините, които могат да ни бъдат от изгода. Благодарение на деликатното развъждане и прибиране на нужната годишна продукция, изследването позволило на учените да изследват биоактивните съединения на цветята, което в бъдеще може да докара до основаването на нови естествени средства за лекуване, както и новаторски хранителни артикули.

Получените резултати са доста обнадеждаващи. Например китайският карамфил се оказа цвете, богато на захар, до момента в който мускатната тиква и роговата теменужка са отлични източници на протеини. Тези растения също са богати и на такива съществени минерали като калций, калий и желязо.

F. regia има доста по-високи равнища на общи фенолни съединения спрямо други известни видове Fuchsia, докато V. cornuta е по-богат на каротеноиди от други видове Viola. Съдържанието на витамин С или аскорбинова киселина е най-високо във V. cornuta

Проучването също по този начин акцентира антиоксидантните свойства на тези цветя: фуксията и теменужката се открояват с високото си наличие на тези потребни съединения.

Ароматите на цветята също са попаднали в центъра на вниманието на учените. Всяко цвете е притежавало уникален мирис, което предиздвикало учените да се замислят за опцията за потреблението му освен в готвенето, само че и в естествените аромати.

Авторите приканват за по-нататъшно развиване и изследване на тази област, с цел да се употребява изцяло капацитетът на ядливите цветя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР