Група учени от Китай, САЩ и Германия откриха следи от

...
Група учени от Китай, САЩ и Германия откриха следи от
Коментари Харесай

Намериха останки от динозаври в Китай

Група учени от Китай, Съединени американски щати и Германия откриха следи от динозаври, живели през юра, вторият интервал от Мезозойската епоха, съобщи РИА Новости.

Находките са открити в югозападната китайска провинция Гуиджоу.

Вкаменени следи, открити в песъчлива околност, евентуално са били оставени от тероподи и завроподи, – както дребни, по този начин и междинни по мярка.

Тези антични динозаври са живели в ранния юрски интервал.

Учените са разкрили общо 31 следи от месоядни тероподи. Дължината на стъпалото им варира от 14 до 19 сантиметра. Според проучванията динозаврите са се движили със скорост от към 10 километра в час.

Експертите са разкрили и поредици от следи от девет сауроподи – тревопасни динозаври, антични прадеди от фамилията на гущерите. Средната дължина на стъпалата им е 26,8 сантиметра.

Според учените откритията допускат, че динозаврите, които са оставили следите си, са били доста преносими, – още един знак за необятния им набор от типове и породи, както и за комплицираното им държание.

Юра е вторият интервал от ерата на динозаврите /Мезозойската ера/. Започва преди към 200 милиона години и приключва преди към 145,5 млн. година Разделя се на три столетия – ранна, междинна и късна Юра, които от своя страна се поделят на епохи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР