Група от експерти, натоварена от Франция и Германия да разгледа

...
Група от експерти, натоварена от Франция и Германия да разгледа
Коментари Харесай

Френско-германският план за цялостна реформа на ЕС: 4 категории членство, промяна при мнозинството и еврокомисарите

Група от специалисти, натоварена от Франция и Германия да прегледа бъдещите промени, показа визия за предстоящ Европейски Съюз с четири типа участие, в това число “EU lite ” (облекчен режим на участие - членуване на основа на политическо съдействие без обвързване със законодателството на ЕС) за страни като Англия, заяви „ Гардиън “.


Предложението идва в миг, когато водачът на опозицията в Обединеното кралство Киър Стармър съобщи пред президента на Франция Еманюел Макрон, че желае да построи " още по-силни " връзки сред двете страни, в случай че завоюва властта на националните избори, планувани за идната година.

С войната в Украйна, която форсира апетита за разширение, управлението на Европейски Съюз призна, че е належащо незабавно да се стартира да се мисли за формата на блока, който може да се усили от 27 до 36 страни.

В отчет, показан от Франция и Германия във вторник, институциите на Европейски Съюз се приканват да одобряват редица промени, с цел да бъдат подготвени до 2030 година да одобряват нови членове като Украйна.

Експерти от двете европейски страни изготвиха предложенията, ориентирани към усъвършенстване на метода на работа на блока по отношение на премисляната от Брюксел най-голяма вълна на разширение от десетилетия насам.

Документът не съставлява формалната позиция на Германия и Франция, само че ще бъде обиден в дебатите по време на идната среща на върха на 46 европейски страни и неофициалната среща на 27-те водачи на Европейски Съюз, която ще се организира в няколко поредни дни през октомври в Гранада, Испания.

" Ясно е, че разширението на Европейски Съюз е в полза на всички нас ", съобщи министърът на Европа на Германия Анна Лурман, която показа отчета в Брюксел дружно с френския си сътрудник. " Затова би трябвало да стартираме още в този момент да вършим всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че Европейски Съюз е подготвен за това разширение. "

На работната група от 12 специалисти и адвокати беше предоставено да показа напълно нова визия за бъдеща Европа.

Едно от предложенията е да има разнообразни степени на участие, в това число вътрешен кръг от страни със " задълбочена интеграция в области като Еврозоната и Шенгенското пространство ".

Следващият концентричен кръг би се състоял от сегашния Европейски Съюз, а третият кръг - от " асоциирани членове ", които вземат участие в единния пазар, като в него биха могли да се включат страни като Норвегия, която е в Европейското икономическо пространство с достъп до комерсиалния блок.

Четвъртият кръг би могъл да бъде място за страни като Обединеното кралство и би включвал " политическо съдействие, без да е належащо да се обвързва със законодателството на Европейски Съюз ".

46-те европейски водачи, които ще се срещнат в Испания идващия месец, към този момент са част от новосъздадената Европейска политическа общественост, която включва Обединеното кралство и други страни отвън Европейски Съюз като Исландия, Сърбия, Косово, Грузия и Молдова.

Други обсъждани промени включват прекосяване от единомислещо към квалифицирано болшинство в основни области като данъчното облагане, финансите и външните работи в интерес на квалифицираното болшинство. Това ще изисква промени в европейските контракти и референдуми в някои страни.

" Правителствата признаха, че по-нататъшно разширение без подобаващи институционални промени ще направи още по-трудно, в случай че не и невероятно, вземането на решения от Европейски Съюз ", се споделя в документа.

Експертите предлагат евентуални изключения, при които страните могат да не се съгласят с обещано решение, даже и без да употребяват правото си на несъгласие.

Документът планува също по този начин да се понижи прословутата администрация в Брюксел посредством понижаване на броя на еврокомисарите, препоръчани от държавите-членки в изпълнителния орган на Европейски Съюз.

Ако някои държави-членки не желаят да се съгласят с смяната на договорите на Европейски Съюз, специалистите настояват, че " коалиция на искащите " може да продължи промените в нов " вътрешен кръг " от страни.

Лурман съобщи, че документът е бил посрещнат " доста позитивно " на срещата на министрите по европейските въпроси на Европейски Съюз, която се организира във вторник в Брюксел.

Но испанският министър Паскуал Наваро, който присъстваше на срещата, съобщи, че диалозите са посочили какъв брой надалеч една от друга са страните-членки по основни въпроси. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР