Група от 35 държави, сред които САЩ, Германия, Австралия, Чехия,

...
Група от 35 държави, сред които САЩ, Германия, Австралия, Чехия,
Коментари Харесай

35 държави не искат руски и беларуски спортисти от Олимпийските игри

Група от 35 страни, измежду които Съединени американски щати, Германия, Австралия, Чехия, Обединеното кралство и Балтийските страни, ще изиска премахване на съветските и беларуските спортисти от Олимпийските игри през 2024 година Това заяви министърът на спорта на Литва Юргита Сугздинене. " Движим се в посока, че протест не е нужен, тъй като всички страни са единомислещи ", сподели тя.

Украинският президент Володимир Зеленски взе участие в онлайн среща с министри от 35 страни, с цел да разиска апела за възбрана, заяви BBC. " Докато Русия убива и тероризира, представителите на терористичната страна нямат място в спорта и олимпийските надпревари ", съобщи украинският президент, настоявайки, че това не може да бъде скрито от някакъв утопичен неутралитет или бяло знаме. " Русия в този момент е страна, която залива всичко с кръв, даже бялото знаме ", сподели Зеленски.

Призивът за премахване на руснаците и беларусите от Игрите през 2024 година, написа Ройтерс, ще ускори натиска върху Международния олимпийски комитет (МОК), който неотдавна направи оферти да разреши на спортистите от Русия и Беларус, които не поддържат съветската инвазия в Украйна, да се състезават под безпристрастен байрак. Идеята на Международния олимпийски комитет е спортистите да не поддържат на думи или на дело съветската инвазия в Украйна. " Отстраняването на спортисти въз основа на паспорта им е несъвместимо с полезностите и задачата на Олимпийската харта. Може би съветските и беларуските спортисти ще могат да се състезават под безпристрастен байрак на Олимпийските игри през 2024 година в Париж ", съобщи предходната седмица ръководителят на МОК Томас Бах.

Фактически след съветското навлизане в Украйна спортистите от двете страни са в положение на възбрана като се изключи някои спортове, които позволяват руснаци и беларуси под безпристрастен байрак, като да вземем за пример тениса. Още в края на 2022 година МОК стартира да стартира концепцията за отчасти завръщане на руснаци и беларуси. Тази тематика беше разисквана на срещата на върха за Олимпийските игри през декември. МОК също по този начин напомни, че на летните игри в Барселона през 1992 година е било разрешено да вземат участие " самостоятелни " спортисти от Югославия, макар че тогава страната е била под глобите на Организация на обединените нации.

Но МОК не е подготвен да допусне руснаците и беларусите до Олимпийските игри без условия, съгласно формалната позиция, огласена на 25 януари.

Условията са единствено две, като първото от тях не е нещо ново за съветския спорт - спортистите ще би трябвало да се състезават в безпристрастен статут (т.е. без знамето и химна). Това беше и форматът, който Русия употребява на последните Олимпийски игри, само че не поради войната, а поради допинг абсурда.

Принципът на самостоятелен асортимент, който МОК предлага, към този момент е прочут на руснаците. От 2015 година насам Русия се пробва (засега безуспешно) да позволи допинг абсурда, който избухна след публикуването на няколко отчета за систематична приложимост на неразрешени препарати от съветски спортисти. Това към този момент провокира проблеми на Олимпийските игри в Рио 2016 - не всички бяха позволени. На Олимпийските игри в Корея през 2018 година съветските спортисти се състезаваха на игрите с безпристрастен статут, а за допускането им до надпреварите отговаряше специфична комисия.

Второто условие е политическо - ще бъдат позволени единствено тези спортисти, които " изцяло съблюдават Олимпийската харта ", което значи, че не са нарушили мирната задача на МОК и не са подкрепили интензивно войната в Украйна.

По-трудно е да се каже по какъв начин ще проработи подборът по " политическия " аршин, препоръчан от МОК - сходни прецеденти в историята на олимпийското придвижване не е имало до момента. Например, не е ясно какво тъкмо се смята за поддръжка на войната. Теоретично, това могат да бъдат изявления в обществените медии, изявления в изявленията и даже присъединяване в тържествени събития с присъединяване на съветски публични лица, на които спортистите постоянно са канени.

Например някои съветски олимпийци участваха в протест в Лужники през март предходната година, официално с цел да отбележат следващата годишнина от анексирането на Крим. Сред тях бяха, наред с други, съветската ски звезда и олимпийски първенец Александър Болшунов, олимпийският първенец по плуване Евгений Рилов и фигуристите Евгения Тарасова и Владимир Морозов. Някои от тях излязоха на сцената със знака Z, който се трансформира в един от знаците на нашествието в Украйна.

Не е ясно какво чака спортистите, представящи отборни спортове. На Олимпийските игри през 2018 година беше открито решение - хокеисти, фигуристи и други се състезаваха под флага на Руския олимпийски комитет. Но в насоките на МОК към този момент твърдо се показва, че " спортистите не могат по никакъв метод да съставляват страна или организация в личната си страна ".

Освен това МОК поддържа концепцията на Олимпийския съвет на Азия да се позволи на руснаци и беларуси да се състезават в техния кръг надпревари, което би помогнало на спортистите да се класират за Олимпийските игри. Но и тук има доста въпроси и въпреки тематиката да се разисква от една година не са взети никакви съответни решения. Например Руският футболен съюз (РФС), който разглеждаше концепцията, отсрочи разискването ѝ, а Азиатският олимпийски съвет съобщи, че за руснаците и беларусите ще би трябвало да се създаде специфична квотна система, с цел да не се накърнят ползите на азиатските спортисти.

Спортистите ще би трябвало да се подложат и на строги проби за съблюдаване на всички антидопингови правила.

Важно е да се разбере, че към този момент позицията на МОК би трябвало да се възприема единствено като начало на разговор по отношение на допускането на спортисти от Русия и Беларус до международни надпревари, а Комитетът счита да организира съвещания с всички заинтригувани страни. Освен това МОК акцентира, че решението да се позволи на руснаците и беларусите да се върнат на обещано съревнование ще бъде взето само от федерациите на спортовете, които са домакини на тези надпревари. В момента рекомендациите се отнасят единствено за Олимпийските игри през 2024 година, а дали спортистите от Русия и Беларус ще могат да вземат участие в международни шампионати, европейски и други стартове, към момента е отворен въпрос.

Какво споделят за тази концепция в Русия?

Руският спорт одобри концепцията на МОК нееднозначно. Онези, които се опълчват на концепцията, настояват, че съветските спортисти в действителност са принудени да се откажат от страната си. Онези, които поддържат концепцията, настояват, че кариерата на спортистите е къса и би трябвало да им се даде опция да се състезават при всевъзможни условия. Тези гласове за доста по-малко.

" Опитът на МОК да разреши на нашите спортисти да се състезават на интернационалните надпревари и вероятно на Олимпийските игри сигурно се приветства от сърце. Но що се отнася до спомагателните условия, изрично не сме съгласни с тях. Олимпийската харта постановява, че всички спортисти би трябвало да вземат участие при равни условия ", съобщи Станислав Поздняков, началник на Олимпийския комитет на Русия. Според Поздняков политическият съставен елемент е " безусловно недопустим " за олимпийското придвижване. Той разказва предлагането на МОК като опит да се направи стъпка в посока на спортистите, само че за жалост и " две стъпки в противоположна посока ".

Функционерът обаче не чете предлагането на МОК като условие съветските спортисти да осъдят войната в Украйна: " Това умозаключение е неправилно, сходни претенции даже не са включени в актуалните критерии, които продължаваме да считаме за неприемливи. Не се загатва директно за приветстване или неприветстване на " специфичната военна интервенция. "

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков уклончиво разяснява тематиката, като отбелязва, че в рекомендациите на МОК " има прекалено много политика ". Според Песков това " би трябвало да е непознато на концепциите на олимпийското семейство ".

Министърът на спорта Олег Матицин също се опълчи. " Никаква политика не може и не би трябвало да се намесва в спорта, няма място за спекулации по отношение на специфичната военна интервенция. За нашите спортисти е чест и горделивост да се състезават за родината си, по този начин е било постоянно. "

По-остри изявления бяха направени от някогашни спортисти, изключително от тези, които в този момент са депутати в Държавната дума. Ирина Роднина, трикратна олимпийска шампионка по фигурно пързаляне, назова предлагането " провокация ", която ще докара до разкол в обществото и измежду спортистите и по което не могат да се вършат отстъпки.

Светлана Журова, народен представител и олимпийски първенец, също допусна, че селекцията на политически принцип може да докара до " разединение в обществото ": " С сходни оферти те желаят да накарат обществото да се усъмни какво не е наред с този състезател? Не е ли той родолюбец ", възмути се Журова.

Владимир Драчев, някогашен народен представител от Думата и четирикратен международен първенец по биатлон, пък дефинира предлагането на МОК като оскърбление за страната ". Той допуска, че спортистите " ще бъдат принудени да подпишат декларация, която ще изисква от тях да се откажат " от майка си, от татко си, от страната си ".

Активните спортисти са доста по-предпазливи в мненията си за самодейността на МОК. Така да вземем за пример шахматистът Сергей Карякин, доверено лице на Владимир Путин и под наказания от март 2022 година поради поддръжката си за войната в Украйна, съобщи, че " няма да се откаже от позицията си ".

Думите на Бах, че ще разреши на руснаците да се състезават, се харесаха на Ирина Винер, началник на Общоруската федерация по художествена гимнастика (ARF). " Подобно изказване може единствено да се приветства. Но към момента има огромна бездна преди формалното взимане на такива решения. Например, неотдавна беше оповестено, че съветските спортисти нямат право да вземат участие в Европейските игри през 2023 година в Полша ", сподели тя.

Вярно е, че не е ясно по какъв начин новите критерии на МОК ще се отразят на Винер и нейните спортисти: треньорката нееднократно е изразявала поддръжка за Путин, а нейните възпитаници участваха в протест за поддръжка на войната дружно с президента.

Звездата на беларуския биатлон Динара Алимбекова е по-скоро срещу предлагането на МОК, само че съветската биатлонистка Наталия Гербулова съобщи, че " никой не би отказал " да се състезава под безпристрастен байрак. 16-годишната състезателка по фигурно пързаляне София Муравьова също е подготвена за подобен статут: " Не е мое решение, само че на драго сърце бих се състезавала. Дайте ми леда - ще го направя. "

Украйна vs МОК

Световната общественост също няма еднопосочна позиция. Основният критик на концепцията е Украйна - управляващите на страната са изрично срещу предложенията на МОК. Президентът Володимир Зеленски написа писмо до френския президент Емануел Макрон - Париж ще бъде хазаин на Летните олимпийски игри през 2024 година

" Опитите на Международния олимпийски комитет да върне съветските спортисти към надпреварите и Олимпийските игри са опит да се каже на света, че терорът може да бъде нещо задоволително. Сякаш човек може да си затвори очите за това, което Русия прави с Херсон, Харков, Бахмут и Авдеевка ", написа Володимир Зеленски. Той също по този начин предложения ръководителя на МОК Томас Бах да посети Бахмут, към който сега се водят тежки боеве, с цел да " види с очите си, че неутралитет не съществува ". " Очевидно е, че всяко неутрално знаме на съветски спортисти е изцапано с кръв ", написа Зеленски.

Ръководителят на Националния олимпийски комитет на Украйна Вадим Гуцайт предизвести, че в случай че позицията на Украйна не бъде чута, страната може да обмисли протест на Олимпийските игри.

Михаил Подоляк, консултант на началника на кабинета на Зеленски, прави оценка концепцията на МОК още по-строго. С предлагането си " МОК предизвиква войната, убийствата и разрушенията. МОК на драго сърце следи по какъв начин Руската федерация унищожава Украйна, а по-късно предлага на Русия платформа за разпространение на геноцида и поощряване на нови убийства. Очевидно е, че съветските пари, които купуват олимпийски двуличие, не мирише на украинска кръв. Така ли е, господин Бах ", написа той в Туитър.

Реакцията на МОК на думите на Подоляк беше остра. " МОК отхвърля по най-категоричен метод това и други оскърбителен изказвания. Те не могат да послужат като основа за каквато и да било градивна полемика ", обявиха от пресслужбата на комисията и дадоха обещание да се въздържат от по-нататъшни мнения по въпроса.

Самият Томас Бах беше по-примирен в изявлението си. " Знаем гледната точка на Украйна, която освен желае да изолира Русия като страна, само че и да изолира всички руснаци изцяло ", сподели той и продължи: " Солидарността с украинските спортисти остава. Отделните спортисти обаче не трябва да бъдат дискриминирани, даже в случай че страните са в спор. "

Украинските публични лица не са уверени в това. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба обърна внимание на обстоятелството, че доста от съветските спортисти са членове на ЦСКА - Централният състезателен клуб на армията.

От юридическа позиция Кулеба е прав. Освен това и на доста съветски спортисти са присъдени военни звания за успехите им, да вземем за пример олимпийската шампионка от Токио 2020 Мария Ласицкене е капитан в съветските въоръжени сили, а гимнастикът Никита Нагорни е прапоршчик от Росгвардия и шеф на Генералния щаб на Младата армия.

Как се възприема концепцията на МОК от други страни?

Други страни също са разграничени във връзка с предложенията на МОК. Олимпийският съвет на Азия го поддържа. Европейските олимпийски комитети излязоха с изказване, че на спортистите не би трябвало да се не разрешава да се състезават единствено въз основа на тяхната народност, само че и че руснаците и беларусите няма да бъдат позволени до Европейските игри в Полша през 2023 година

Кметът на Париж Ан Идалго също, че на спортистите не би трябвало да се не разрешава да се състезават. " Но сходно на огромна част от спортната общественост мисля делегацията от Русия да се състезава под безпристрастен байрак, а не под своя ", добави тя.

В дебата се включи даже италианският министър на защитата Гуидо Крузето (Италия ще бъде хазаин на зимните игри през 2026 г.). Той " има вяра, че е неправилно да се отнасяме към всички руснаци като към врагове ".

Но президентът на Литва Гитанас Науседа се изрече изрично срещу допускането на руснаците. Според него това би било заобиколно намаляване на самата позиция на западните страни - " през задния вход " и действително подкрепяне на Русия. Същата позиция заемат и Латвия и Естония.

Министърът на спорта на Полша Камил Бортничук съобщи, че Варшава има намерение да образува коалиция, с цел да окаже напън върху МОК и да попречи на руснаци и беларуси да участват на игрите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР