100 еврейски лидери извикаха Илон Мъск за антисемитизъм в X, бивш Twitter: „Гледахме с ужас“

...
Група от 100 еврейски лидери, включително някои видни равини и
Коментари Харесай

Група от 100 еврейски лидери, включително някои видни равини и академици, пуснаха публично писмо, критикуващо X, социална медийна платформа, известна преди като Twitter, и нейния собственик Илон Мъск за позволяването на „нов етап на антисеметичен дискурс“.

Според писмото опасенията на групата са започнали с поглъщането на сайта от Мъск през октомври 2022 г. Мъск е критикуван, че е позволил обратно на платформата забранени преди това потребители, включително Андрю Тейт, Кание Уест и някои известни нео -нацистки фигури и за намаляване на модерирането на съдържанието в сайта. Мъск – който каза, че иска да популяризира „свободата на словото“ – също предложи идеята за премахване на функцията „блокиране“ на сайта.

Мъск също сподели множество публикации, които групата определи като антисемитски, и отбелязаха, че той е харесвал или създавал други подобни коментари.

заплаши да съди Лигата против клеветата, организация с нестопанска цел, която се бори с антисемитизма и екстремизма, обвинявайки критиките си към речта на омразата на платформата за спадащите рекламни продажби на X. В писмото се казва, че Мъск е набелязал ADL „като много ясен заместител на антисемитското представяне на еврейската власт“.

„Гледахме с ужас как нов етап в антисемитския дискурс се разпространи като горски пожар в една от най-големите социални мрежи в Америка“, се казва в писмото. „Всичко това беше улеснено и разрешено от неговия собственик: Илон Мъск. Говорим, разбира се, за X (бивш Twitter), който след поглъщането му се превърна в благодатна почва за някои от най-опасните антисемитски дискурси в Америка. направи маргинални фигури мейнстрийм, разпространи теории на конспирацията, които застрашават евреите, възстанови неонацистите и други антисемити и унищожи модерирането на съдържанието, което някога сведе до минимум неща като отричането на Холокоста и речта на омразата."

В писмото също се цитират примери за Мъск, който „се занимава с антисемитски теории на конспирацията“. Това поведение, се казва в писмото, означава, че "антисемитският дискурс се е удвоил на X" - и вероятно се е увеличил още повече поради скорошни коментари от Мъск.

В изявление за CBS News групата зад писмото каза, че „антисемитизмът на Мъск е много по-опасен, отколкото повечето хора знаят, и ние сме тук, за да настояваме той да бъде представен като неотложна опасност. "

През 2022 г. изследователи от Държавния университет в Монтклер откриха „незабавен, видим и измерим скок“ във „вулгарна и враждебна“ реторика, насочена към хора въз основа на тяхната раса, религия, етническа принадлежност и ориентация през 12-те часа след като Мъск пое сайта. Данните от Центъра за противодействие на дигиталната омраза, публикувани през декември 2022 г., показват, че обидите срещу чернокожи хора са се утроили спрямо средната стойност за 2022 г. след поглъщането на Мъск, докато обидите срещу членове на LGBTQ+ общността са се увеличили с 58%.

„Накратко, X се превърна в развъдник на антисемитизъм и представлява една от най-големите опасности за евреите от години. Ако нещо не се промени, знаем какво ще се случи: речта на омразата и радикализацията винаги са предшественик на насилие“, се казва в писмото.

Писмото включва няколко призива за действие, включително молба към организациите да прекратят отношенията си с различните компании на Мъск, включително Tesla и SpaceX. Писмото също призова големите рекламодатели да спрат да харчат пари за реклама на X и Google и Apple да премахнат приложението от своите магазини за приложения.

„Илън Мъск демонстрира отказ да се откаже от опасността, която представлява за евреите и други малцинства и уязвими общности. Обръщането към него директно, както направиха ADL и други, беше жалък провал,“ се казваше в писмото. „Външният натиск, който го удря там, където го боли, е единствената ефективна мярка. Ако не го направи, ще означава по-нататъшно разпространение на екстремизма и антисемитизма. Те не заплашват само евреите: те заплашват свободното общество и всички, засегнати от свързаните с тях конспиративни теории към антисемитизма“.

CBS News се свърза с X за коментар и получи автоматично съобщение, което гласи: „Сега съм зает, моля, проверете отново по-късно“. През юли Мъск публикува, че запитванията на пресата и медиите ще получат такива съобщения в „безкраен цикъл“ на неотговори. Това е промяна от предишния автоматичен отговор, който отговаряше на подобни запитвания с емотикони.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР