Група археолози, ръководена от професор Куталмиш Гюркай (Kutalmış Görkay) от

...
Група археолози, ръководена от професор Куталмиш Гюркай (Kutalmış Görkay) от
Коментари Харесай

Древния град Зеугма и неговите уникални мозайки

Група археолози, ръководена от професор Куталмиш Гюркай (Kutalmış Görkay) от университета в Анкара, откриват три гръцки мозайки в турския град Зеугма, ситуиран покрай границата със Сирия. Мозайките датират от 2 век. пр.н.е. и съставляват огромен интерес за откривателите.

Разкопките в покрайнините на Зеугма стартират през 2007 година, когато в региона се ускорява строителството на водноелектрическата централа Биреджик. Осъзнавайки, че античните съкровища са под опасност от наводнения и се нуждаят от отбрана, учените интензивно се включват в битката за опазване на археологическата находка. Предполага се, че и други артефакти могат да бъдат открити на територията на Зеугма, тъй че разкопките не стопират.

Според професор Гюркай преди хиляди години мозайките са били неразделна част от интериора на жилищни здания. По предписание гърците изобразявали разнообразни митологични персонажи, богове и герои, като деликатно съпоставяли облика със стаята, която декорират. Например, в спалнята най-често може да се види портрет на Ерос и Психея. Те седят на мек диван с крайници на необятна стойка. Ерос седи необут, краката на Психея са покрити с покривало. Те също седят на малко разстояние един от различен и главите им се обръщат един към различен. Ерос е показан като хубав млад мъж без риза, носещ корона от листа на главата си и с букет в дясната си ръка. Психея е облечена в туника с ръкави, наметката ѝ е от полупрозрачен материал. Главата е украсена с венец от листа и воал. Мозайката е открита в римския дом на Посейдон и датира от към II доникъде на III век.

Всяка сцена трябвало да направи особено усещане. Мозайките свидетелствали освен за изискания усет на притежателя на къщата, само че и за неговите ползи. Сред облиците на мозайките в Зеугма още са портретите на:

- Деветте вдъхновения, богини на вдъхновението, литература, просвета и изкуство;

- Талия, муза на комедията и идиличната поезия;

- Океан (божествено въплъщение на морето) и неговата спътница Тетис, богиня на водите, заобиколен от морски създания и четирима души, яздещи делфини;

- Посейдон, господ на морето.

 Древния град Зеугма и неговите неповторими мозайки

Градът на територията на модерна Зеугма съществува от 3-ти век. пр.н.е. Тогава той се наричал Селевкея Ефрат, защото е учредена от командира Селевк Никатор, който служи с Александър Велики. През 1-ви век пр.н.е. градът е превзет от римляните и преименуван, думата „ зеугма “ значи „ мост “. Зеугма се намира на пресечната точка сред гръко-римския свят и Персия и заради географското си състояние градът става един от центровете на Източната Римска империя.

През римския интервал градът претърпява своя златен век. В тези времена в Зеугма са се помещавали два римски легиона, тук са минавали съществени търговски пътища, а градът е бил пункт за събиране на пътни такси. Стотици години Зеугма процъфтява като набожен и боен център, като е най-големият и най-важният град политически, стопански и стратегически на източните граници на Римската империя. Населението доближава почти 20-30 хиляди души.

През 256 година сл. хр. Сасанидският крал Шапур I завладява Зеугма и я унищожава. След тази дата тя по този начин и не доближи предходната си популярност.

Днес музеят на мозайките в Зеугма се смята за най-голямата сбирка от антични мозайки в света. Какво още ще могат да открият археолозите - може единствено да се гадае.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР