Гробът на влашкия владетел Влад Цепеш, послужил за прототип на

...
Гробът на влашкия владетел Влад Цепеш, послужил за прототип на
Коментари Харесай

Учени: Гробът на Влад Цепеш, прототипа на Дракула, се намира в манастир в Неапол

Гробът на влашкия държател Влад Цепеш, послужил за първообраз на литературния воин Дракула, се намира в манастир в Неапол. Това настояват италиански учени, представени от румънските медии, предава Българска телеграфна агенция.

„ Влад III е бил княз на Влахия сред 1448 и 1476 година Заради репутацията си на прекалено нечовечен и садистичен държател, който набивал враговете си на прът, Влад е наименуван " Цепеш " (на румънски: Țepeș – „ прът “) и по-късно става ентусиазъм за героя на Брам Стокър - Дракула. През есента на 1476 година той е надвит от османците. Някои учени допускат, че е погубен, главата му е отнесена в Константинопол и тялото му е заровено в манастир в Румъния ”, написа румънският информативен уебсайт Нюзуик.

Въпреки това изследователката Ерика Стела, която прави докторантура в университета в Талин, е разкрила доказателства, които допускат, че той е бил покорен и изплатен от щерка си.

“След това тя го отвела в Неапол, където той умира и е заровен в църквата " Санта Мария Ла Нова ", " споделя тя, представена от уеб страницата за средновековна история Medievalists.com. Ерика Стела изяснява, че гробница в църквата от XIII век в Неапол има знаци, които са били употребявани от Влад Цепеш.

„ Когато погледнете барелефните резби, символиката е явна. Драконът значи Дракула. Самото име на Цепеш е изписано в тези знаци “, твърди различен италиански откривател - Рафаело Глини.

Символът на дракона, упоменат от откривателите на църквата в Неапол, би могъл да е обвързван с Ордена на дракона, основан от крал Сигизмунд декор Люксембург през 1408 година и предопределен за елитите измежду благородниците, военните и духовенството, написа в своя обява по тематиката вестник “Адевърул ”.

Сред рицарите на ордена имало саксонски, маджарски, полски, италиански, чешки, сръбски и влашки благородници. Влад Дракул – бащата на Влад Шепеш и Янош Хуниади са били измежду членовете на рицарския медал, чиято традиция е непокътната доникъде на XVII век.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР