Гриша Ганчев © Юлия Лазарова Визитка Гриша Ганчев е собственик

...
Гриша Ганчев © Юлия Лазарова Визитка Гриша Ганчев е собственик
Коментари Харесай

Гриша Ганчев: Хубаво е да се купят концесии в нефтени полета и да се тръгне и на експорт

Гриша Ганчев

© Юлия Лазарова Визитка

Гриша Ганчев е притежател на групата " Литекс ", която има вложения в разнообразни области, в това число и в търговията с горива. Заради този му дълготраен опит той беше поканен в ръководството на " Петрол " от банкера Цветан Василев, откакто той посредством финансирани от КТБ сдружения взе контрола над компанията. Притежава и футболния ЦСКА. Как ще коментирате основаването на държавна петролна компания?

Това е изключителна бизнес находка. Мисля, че са малко 100 бензиностанции да се построят. Най-хубаво ще е да се спрат на 150 - 160, с цел да покрият цялата страна. И нека да са се присетили, че би трябвало да подреден и една рафинерия. Има доста незастроени морски терени, не с потенциала на " Нефтохим " от 12 млн. тона, а да вземем за пример за 5-6 млн. Хубаво е да се намерения и да се купят концесии в нефтени полета и да се тръгне и на износ. Защото мощта на една страна се равнява на мощта на международни конгломерати като Shell, British Petroleum и така нататък Така ще се вдигне и Брутният вътрешен продукт.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Колко ще платим за това?

150 бензиностанции по 1 млн. евро са 150 млн. евро. Рафинерията - примерно към 2 милиарда $. Нефтените залежи са по сделка. Знам, че нашите първи хора имат контакти в арабските страни и доста елементарно ще могат да платят сходна концесия.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Гриша Ганчев Смаляване

Какъв ще е резултатът от оповестената концепция страната да строи бензиностанции и хранилища?

Уникален! Но дано първо нарисуваме петролния бизнес в страната: до 1990 година са се търгували 4 милиарда литра бензин и дизел през бензиностанции, заради демографския срив сега се търгуват общо 3 милиарда литра, от които 500 млн. литра бензин, същото количество автогаз и 2 милиарда литра е дизелът, само че 2.5 милиарда литра минават през бензиностанции. 3300 бензиностанции са регистрирани и работят сега в страната, т.е. 63 хиляди литра на обект на месец. При себестойност, налози и директни разноски без финансови (виж изчислението в таблицата) брутната облага на бензиностанция на месец е 1720 лева, или 20 640 лева годишно.

Всички са се взрели в горивата сега, само че съгласно мен най-големият консуматив сега в страната е хлябът. Трябва да се намерения да се създадат 2-3 хлебозавода и да се отворят 200 - 300 магазина за самун, с цел да могат да се управляват цените. Другото е медикаментите, ние сме най-заболялата нация, не е неприятно 400 - 500 държавни аптеки да се отворят. И най-после, защото горивата въпреки всичко са разкош, аз тъй като съм селски човек и движа сред селски хора в провинцията, ракията им е огромен проблем, тъй като им е скъпа, както и бирата. Да се намерения за малко ракиджийници и пивоварни и магазини за ракия и бира.

Защото 30 години се мъчим да развиваме така наречен пазарно стопанство. Не е неприятно в този момент да се върнем към плановото стопанство. И да създадем примес сред пазарно и планово стопанство.

И това къде по света е работило до момента?

Никъде, само че ние сме новатори. Нашата страна би трябвало да го опита.

Може ли държавната компания да купи бензиностанции и съответно тези на " Петрол "?

Не мога да знам дали ще търсят да купуват. Но в случай че ще строят, сред година - година и половина лишава ваденето на разрешенията за градеж. А в случай че решат да купуват, като видяхте по какъв начин излизат сметките, ще ги затрупат. От общо 3300 най-малко 3000 ще се предложат. Предлагане има, даже в дребните градчета не е единствено по една бензиностанция. А за " Петрол " притежателите на бензиностанции към групата ще би трябвало да си решат.

Ще купува ли страната и хранилища?

Предполагам, тъй като за такава огромна активност.

А " Петрол " има ли такива, които не употребява?

Много са. Около 15.

Пробвали ли сте да продавате някои от тях през годините?

Не. Няма интерес. Който е в бизнеса, той си е направил хранилища.

А кой съгласно вас е мозъкът на концепцията?

Не знам. Някой интелигентен човек, потенциал, е дал съвет на премиера и той го е одобрил. Но съм очарован. Нека опитат.

Конкурентен ли е в този момент пазарът съгласно вас?

В горивата се въртят големи размери пари и, виждате - най-после съвсем нищо като облага. Веригите държат 650 бензиностанции, има още 2650 други и всеки избира къде да зарежда. Ето, Марешки, царят на горивата в страната, никой не знае от кое място докарва, само че си продава на ниска цена и му върви бизнесът. Но дано и страната се опита.

А каква е задачата на държавната верига?

Може да чака дивиденти страната, да се цялостни бюджетът Това откриване на нови работни места...

Може ли страната да купи назад бизнеса от " Лукойл "?

Там по мои сметки са вложени жестоко 2.5 милиарда $ - в ремонт на рафинерията, бензиностанции, хранилища Но към този момент има сходен казус - Путин заплати на Абрамович и всякакви други и изкупи и уголеми " Роснефт " и я направи мегакомпания. За да няма всякакви дребни да му се пречкат. А " Лукойл " към този момент е с доста непознати акционери

Чували ли ли сте в бранша кой ще е отпред на новата държавна компания?

Не. Могат да ме наемат, само че аз съм доста безценен. Едно 20-30 хиляди лева на месец ще им желая.

Колко ще коства на данъкоплатеца тази държавна компания?

Тя щяла да се финансира от банков заем.

А комерсиалните банки дали ще желаят или ще е ББР?

Лошото е, че комерсиалните банки ще се оттеглен да финансират частните компании. Защото няма да са в час какви ще са дейностите на държавната компания и ще е мъчно да се предвижда частния бизнес.

Защо не се случи договорката за " Петрол " с " Инса ойл "?

Разговорите отшумяха. Труден съм.

Интервюто взе Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР