Грипният щам, който вече е регистриран у нас, припокрива симптомите

...
Грипният щам, който вече е регистриран у нас, припокрива симптомите
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Регистрираният грипен щам у нас припокрива симптомите на COVID-19

Грипният вариант, който към този момент е регистриран у нас, припокрива признаците на COVID-19. Това ще направи диагностицирането му извънредно мъчно, счита основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Пред NOVA той съобщи, че е допустимо грипната вълна да съвпадне с новия пик на ковид при започване на идната година. Това пък може да докара до комплицирана епидемиологичната конюнктура от две едновременни вирусни талази.

Възможно е вариантът „ Камбоджа ” да се окаже една от преобладаващите версии на грипа тази зима. Той е добре прочут в Европа, само че не толкоз у нас, споделят специалистите.

Щамът е включен в наличните у нас противогрипни ваксини. Те обаче не могат да се слагат по едно и също време с тези против COVID-19. Препоръката е да се създадат през период от 14 дни.

Отпадналост, температура, кашлица и хрема са най-характерните признаци за грипния вариант „ Камбоджа ”.

„ Няма огромни отклонения от класическата картина на един грип. Ако има нещо най-характерно, то е доста бързото начало. От заразяването до клиничната картина времето е единствено няколко часа, при COVID-19 са 3-4 дни ”, сподели доцент Ангел Кунчев.

Експертите споделят, че можем да се заразим по едно и също време и от двата вируса - грип и Омикрон или едното да докара до другото.

„ Всяка една вирусна зараза потиска имунитета и по-късно следим бактериални инфекции. В случая обаче можем да следим и вирусни, като те ще протичат по-тежко ”, споделя проф. Ива Христова. За да преминем по-леко и през двете талази основният държавен здравен контрольор ще упорства зелените документи да останат.

„ Нещо повече - би трябвало да разтеглим полето на деяние на зеления документ. Той би трябвало да стане наложителен за цялата държавна система. Това би трябвало да бъде положителният образец ”, разяснява той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР