Грипната епидемия затваря всички столични училища от днес до 5-и

...
Грипната епидемия затваря всички столични училища от днес до 5-и
Коментари Харесай

Децата пропускат учебен материал заради грипа, от МОН спокойни, щели да наваксат

Грипната зараза затваря всички столични учебни заведения от през днешния ден до 5-и февруари. Празни от през днешния ден остават и класните стаи в областите Кърджали, Хасково, Бургас и Благоевград, където е оповестена грипна зараза. В област Бургас и общините Севлиево, Трявна и Дряново децата също не са на учебно заведение. От на следващия ден и децата в Пловдив също излизат в грипна почивка. Обявяването на грипна почивка става по решение на районните здравни инспекции. Ваканцията, въпреки и добра за здравето на учениците, значи и повече учене в идващите дни, с цел да се покрие бързо пропуснатия материал.

„ Учителите имат опит и могат да преценяват по какъв начин материалът да бъде наваксан. Колегите могат умерено да създадат ново систематизиране на работата си, тъй че да няма ощетени възпитаници във връзка с материала “, разяснява в ефира на bTV  зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя посочи, че най-важното в тази обстановка е, да се спре разпространяването на грипа и посъветва децата да не се събират на огромни групи.

Относно терзанията на родителите на седмокласници по отношение на смяната в матурите по математика Таня Михайлова разяснява: „ Някои задания се вземат решение за минута, а други за повече според от естеството им. Тази година няма да бъдат 25 задания, а 23 за същото време, както миналата година. Тоест ще има повече време. Във втората част на изпита ще бъдат три задания. Готови сме на разговор, само че би трябвало да се доверим повече на учениците. Те ще се оправят и дано възрастните да не проектират страхове си върху децата. Те знаят и могат ".

Припомняме, че главната паника на родителите беше дребното време, с което разполагат децата за решение на дилемите. Основното им терзание беше, че в първия модул те имат единствено 60 минути за решение на 20 задания. Тече петиция, която към този момент е събрала над 800 подписа. Родителите на четвъртокласниците пък недоволстват от новите промени в изпита по български език, защото децата ще пишат диктовката от аудиозапис.

„ Осъществяването на аудиозаписа ще става по всички правила, по които би трябвало да се диктува на учениците от съответната възраст. Затова не би трябвало да има терзание. В момента МОН създава материали, които до края на месеца би трябвало да са подготвени. Те ще бъдат изпратени в учебните заведения и по този метод учениците ще имат цялостен период, с цел да се приготвят “, успокои зам.-министърът на образованието и разясни, че по този метод всички възпитаници ще бъдат сложени при равни условия.

По думите на Таня Михайлова, националното външно оценяване като инструмент в нашата просветителна система е извънредно значимо. „ Функциите му са свързани с създаване на политики за възстановяване на резултатите. Голяма част от учениците, изключително в четвърти клас, не престават в същите учебни заведения и посредством изпитите може да се видят техните дефицити “, сподели още Михайлова.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР