Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година,

...
Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година,
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: София-област в момента е рекордьор по брой заболели от грип

Грипната зараза у нас се развива както и предходната година, с сходни характерности. По коронавирус времето, нямахме проблеми с грипа, само че всичко друго се развива по този начин предстоящо. В разгара на грипната вълна има значителен брой болни. Броят им пораства много бързо, което демонстрира, че сме много покрай пика на грипната зараза.

Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" В някои от областите, които първи взеха ограничения, както в Смолян, има даже намаляване на заболеваемостта. В други, които скоро взеха ограничения, както София-област, продължава повишението, т.е. те са рекордьора сега с максимален брой болни ", разясни тя.

По думите й, в Бургас, Варна и Плевен има минимално намаляване на заболелите. Дори в Бургас е много по-сериозна наклонността на понижаване на случаите.

За София-град статистиката регистрира много под междинното за страната равнище на заболеваемост.

" Когато се разискват ограничения за въвеждане на такова изключително състояние, се гледат хоспитализациите и отсъствията на децата от учебно заведение. Комплексна е оценката, а освен по заболеваемост, която за София-град е една от най-ниските за страната.

По отношение на разпространяването на морбили, проф. Ива Христова беше безапелационна, че в България сега морбили няма. В Румъния нямаше предходни години или имаше единични случаи, до момента в който в този момент със засилващо се движение има от ден на ден - даже хиляди случаи. Проблемът не е единствено в Румъния, а в редица европейски страни, посочи тя и добави:

" Има и предизвестие от Световната здравна организация (СЗО) като цяло проблем с имунизационното покритие в европейски страни. Това, че нямаме към този момент морбили, не значи, че не може да пристигна и у нас и надлежно в точния момент да вземем ограничения. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР