Грипна ваканция и епидемия във Варна няма да има засега.

...
Грипна ваканция и епидемия във Варна няма да има засега.
Коментари Харесай

Няма да има грипна ваканция за учениците във Варна

Грипна почивка и зараза във Варна няма да има към този момент. Това реши на днешното си съвещание Областната комисия за битка с острите респираторни болести и грипа в морската столица, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Предстои комисията да се събере още веднъж на 22 януари от 15 ч., с цел да разиска настоящата грипна конюнктура.

Броят на болните възпитаници е бил под изискуемите 30 % за оповестяване на грипна почивка.

Според здравните управляващи равнището на обща заболеваемост в интервала 14-16 януари се е повишила и към този момент болните са 139 на 10 000 души, а общо за страната те са 120 на 10 000 души.

За съпоставяне - през цялата втора седмица на януари са регистрирани единствено 433 случая, с обща заболеваемост 129 на 10 000 души.

Най-засегнати от учащите са децата до 12-годишна възраст, а при младежите след 14 години случаите на болни са необичайност, заяви доктор Дочка Михайлова, шеф на РЗИ-Варна.

По данни на РЗИ в региона има оповестена грипна почивка в общините Аврен, Провадия, Девня, Суворово и Долни чифлик, защото там процентът на заболеваемост е доста огромен, като някъде е достигнал 40%. Към момента здравната ревизия няма информация за други общини в региона с повишен брой болни.

Областната комисия излезе с решение да се подхващат следните епидемиологични ограничения:

Лечебните заведения да имат подготвеност да подхващат спомагателни ограничения за ограничение разпространяването на инфекции. При опция след внезапно нарастване на заболелите от грип да се дефинира кабинет/кабинети за обслужване на пациенти.

Стриктно да се организира утринно наблюдаване за недопускане на болни деца в детски градини, да се съблюдава непоколебим противоепидемичен надзор, да не се позволяват групи при осъществяване на общи мероприятия в детските градини.

Лечебните заведения прецизно да съблюдават логаритмите за работа при случаи на болни от грип. Прекратява се работа на детски и женски съвещания, както и на профилактични имунизации и реимунизации на територията на област Варна за интервала 18-21 януари /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР