Грипна епидемия в София няма да има, а заболеваемостта в

...
Грипна епидемия в София няма да има, а заболеваемостта в
Коментари Харесай

Грипната епидемия подмина София, в цялата страна заболеваемостта тръгва надолу

Грипна зараза в София няма да има, а заболеваемостта в цялата страна върви надолу. Това изясни здравният министър проф. Христо Хинков в понеделник. Той се включи в откриването на хеликоптерната площадка в УМБАЛ “Св. Екатерина ” - втората болница у нас, която пуска в употреба оборудването. Първата въздушна кола за спешна помощ дойде предишния петък, идващите две се чакат в България до края на годината, а останалите три ще идват поетапно до 2026-а.

91 са потвърдено инфектираните с грип А, а 14 са с вид Б в интервала от 29 януари до 2 февруари, сочи справката на Националния център по заразни и паразитни заболявания. За седмицата заболелите от грип и остри респираторни болести са 6322, което е с 858 души по-малко спрямо миналата седмица. Направени са 195 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 години за осем сезонни негрипни респираторни вируса. Доказани са 11 респираторно-синцитиални вируса, 7 риновируса, 7 бокавируса, 2 метапневмовируса и един аденовирус, сочи справката на центъра.

“Има данни, че понижава грипната зараза, т.е. върхът се пречупва. Нещата се усъвършенстват ”, разяснява Хинков.

Завишаване на случаите има в София-област, само че просветителното министерство ще реши дали да има грипна почивка, или онлайн образование, сподели той.

Във Варна макар удължаването на грипната зараза учениците през днешния ден се връщат в клас - за старта на 2-ия период (в понеделник бе еднодневната междусрочна почивка за цялата страна), оповестиха от локалната РЗИ. Облекчават се и ограниченията във връзка с профилактични прегледи, имунизации и детски съвещания, изясни шефът ѝ проф. Цонко Паунов. Прегледите се възобновяват при прецизно съблюдаване на график и почасово записване на пациентите.

Всички деца се връщат в клас и в Габрово.

В Ямбол отпада грипната зараза, учениците обаче през днешния ден ще учат отдалечено, защото за тях беше взето в допълнение решение от регионалния действен щаб по опазване на здравето.

В Пловдивска област учениците са в грипна почивка до 7 февруари без онлайн образование. В София-област - до 7 февруари, в област Перник - до 9 февруари. От понеделник и Добрич е в грипна зараза, само че към този момент няма решение за почивка или образование от разстояние.

Грипната зараза се удължава в област Велико Търново до 9 февруари. Там също понижават случаите на грип, само че към момента остава доста висок делът на болните деца до 4-годишна възраст. В доста от общините в района учениците са с удължена почивка до 7 февруари в това число. От през днешния ден грипна зараза е оповестена и в област Сливен. На този стадий обаче не е планувано учениците да си останат у дома.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР