Грипът си е тежко заболяване. Характерно е, че доста бързо

...
Грипът си е тежко заболяване. Характерно е, че доста бързо
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Грипът ни събаря за часове, децата са уязвими

" Грипът си е тежко заболяване. Характерно е, че много бързо хората се утежняват. Сутринта отива умерено на работа, а на обяд към този момент не се усеща добре, до следобяд е на легло. Вирусът бързо настава в организма. Дава признаци от температура до обща изнемощялост, мускулни болки, главоболие и чак по-късно идват респираторните признаци ", изясни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в предаването " България заран " по България он еър.

" На 23 ноември доказахме първите два грипни варианта. Това значи, че надалеч преди този момент е циркулирал вирусът, просто в този момент получихме проби. Става дума за вид А H1N1. Това е най-пандемичният вариант. Този, който още предходната година засегна максимален брой хора. Вторият по периодичност е вид А ", разяснява експертът. 

И двата варианта са включени във имунизацията, посочи тя.

По думите на проф. Христова пробата е добре да се направи в първите няколко дни, тъй като по-късно имунната система бързо подхваща вируса.

Тя разгласи, че този сезон чакаме най-вече грип вид А: " Достатъчно инфектиран е. Ако сме с болен човек, на отдалеченост до един метър и под един метър, има огромна възможност да се заразим, тъй като имаме имунитет от предходната година, само че той е избледнял ".

Ако сме пропуснали да се имунизираме, в този момент е най-подходящият миг за имунизация, акцентира още експертът.

" Пикът се чака след Нова година. За създаване на напреднал имунитет ни трябват най-много три седмици. Идеалният миг е в този момент. Децата са уязвима група ", добави проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ обясни, че няма данни за нов вирус от Китай и разгласи, че инфектираните с ковид у нас са намалели.

" За Ковид-19 чакаме продължаващо понижаване на случаите, само че за грип случаите занапред ще се покачват. Няма потребност от непрестанно приемане на имуностимулатори. Разумно е да се вземат при започване на идната година ", посъветва проф. Христова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР