Грип от щам H2N3 - “Хонконг, може да причини епидемията

...
Грип от щам H2N3 - “Хонконг, може да причини епидемията
Коментари Харесай

С грипа “Хонконг” се очаква епидемията, срещу “Мичиган” пък сме с по-слаб имунитет

Грип от вариант H2N3 - “Хонконг ”, може да аргументи епидемията у нас тази година. Това сподели за “24 часа ” доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Преди грипния сезон у нас експертите наблюдават какво се случва в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато е зимният сезон при тях, бе пикът на грипната им зараза. Водещ вариант там е бил точно “Хонконг ”, по тази причина се допуска, че той ще разболее най-вече хора и у нас.

Дали сигурно ще е той, или другият вариант “Мичиган ”(ваксиналният вариант на H1N1, прочут като свински грип - б.а.), ще стане ясно може би още в края на тази седмица, а епидемията ще е в края на януари, изясни доктор Кунчев.

“Дотогава ще постъпят повече материали за проучване, ще се види по какъв начин върви заболеваемостта и ще се очертае кой вариант се среща по-често ”, изясни той.

Всички варианти, които се чакат, са в състава на грипната ваксина тази година, тъй че тези, които са се ваксинирали, имат по-малък късмет да се разболеят, а в случай че се заразят, ще го изкарат по-леко.

“Щамът

“Хонконг ”

е малко по-познат за обществото. Циркулирал е по-дълго време у нас и се чака повече хора да имат имунитет против него, по тази причина в случай че е той, би трябвало епидемията да е малко по-слабо интензивна. Ако е

новият “Мичиган ” обаче, съвсем нямаме срещи с него и няма построен публичен имунитет ”, изясни инспекторът.

От началото на грипния сезон у нас са регистрирани 4 случая на “Мичиган ” (свински грип), 12 на

вариант “Ямагата ”

и 1 на “Хонконг ”. Последните години циркулацията на грип стартира с варианти от вид В, какъвто е и “Ямагата ”, с което се изяснява и по-големият брой регистрирани случаи до момента.

Поради огромната си неопределеност съвсем всеки сезон грипът съумява да вади нови варианти, с нов генетичен състав. При него се трансформират непрестанно двата съществени антигена, които са на повърхността на вируса - хемаглутинин (H) и невраминидаза (N). В взаимозависимост кой вид е Н и N, има разнообразни комбинации, надлежно и разнообразни ваксинални варианти.

Разлика за пациента, а и за лекуващия доктор обаче няма, защото клиничната картина, държанието и лекуването протичат по еднакъв метод. Симптомите са едни и същи - болки в гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, главоболие, раздразнение от светлина, болки по мускулите, ставите, на човек му се лежи и мъчно става от леглото.

“Значение има за нас, с цел да знаем какво циркулира и да може да се направи най-малко някаква прогноза за идната зараза ”, изясни доктор Кунчев.

От трите потвърдени до момента грипни варианта у нас известна разлика има при свинския грип. При епидемията от 2009 година, която бе провокирана от ваксиналния вариант “Калифорния ” на свинския грип, се видя, че колкото и да е близка картината, има особености. Те бяха не във връзка с клиничната картина, а по-скоро на тежестта и засегнатите групи.

“По -бързо се развиваше пневмония при него и процентът на затруднения беше по-висок. Ние постоянно споделяме, че най-застрашени са хората над 60 години, дребните деца и бременните дами, което е по този начин, само че особено при свинския грип (H1N1) страдаха повече тези в дейна възраст. Първите тежки случаи, а по-късно и умряли бяха на възраст от 20 до 40 години - млади, здрави хора, което е доста особено ”, изясни доктор Кунчев.

Характерно за H1N1 и по-специално за “Калифорния ” остана и това, че визира и доста хора с наднормено тегло. “Дали това ще се повтори и с наследника му “Мичиган ”, е мъчно да се каже ”, добави инспекторът.

 

Носете хирургична маска единствено ако вече сте болен

Добрата профилактика е един от главните способи, които защищават от грипна болест.

По време на грипния сезон е нужно да се внимава повече с кого и по какъв начин беседваме и в какви пространства седим. Заради студеното време постоянно доста хора се събират на едно място, стаите не се проветряват и това разрешава на грипа по-бързо и елементарно да се популяризира. Независимо дали сме на открито, или на затворено място, е най-добре да се беседва с хората на метър и половина разстояние.

Ръцете би трябвало да се мият по-често и със сапун, както и постоянно да се носят антибактериални кърпички. Особено когато кихаме или кашляме в ръката си, незабавно по-късно би трябвало да се дезинфекцира, с цел да не се трансферират бактерии по други повърхности.

Възрастните хора са едни от най-уязвимите от грип, по тази причина в разгара на сезона е добре да лимитират контактите и да стоят повече у дома, поучава доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Носенето на хирургична маска от здрав човек не е целесъобразно, тъй като след час, два се овлажнява от дишането и става пропусклива и неефективна. “Тя е по-полезна за към този момент разболелите се, с цел да не разпръскват вируса ”, безапелационен е доктор Кунчев.

/24 часа

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР