Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на откритото първенство на

...
Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на откритото първенство на
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на откритото състезание на Австралия по тенис.

© Thomas Peter Още по тематиката
Вечерни вести: България ще кандидатства за чакалнята за еврозоната до юли, служителите на реда ще получат още 100 млн. лева за заплати

И още: Германската стопанска система е ускорила растежа си през 2017 г.; Българска социалистическа партия ще внесе вота на съмнение без ДПС; такса върху пластмасата е измежду предложенията за запълване на дупката в бюджета на Европейски Съюз след Brexit
11 яну 2018
Вечерни вести: Всички желаят да строят пътя до Калотина, а международният растеж на стопанската система може да е кратковременен

И още: Протести вместо тържества при откриването на европредседателството; Брюксел може да обвърже спазването на закона с еврофондовете; налозите ще се заплащат и без такси
10 яну 2018
Вечерни вести: София отново бе затисната от замърсен въздух, и служителите на реда желаеха пари, с цел да не стачкуват

И още: Wizz Air стартира да лети сред Варна и Виена; Отказва ли се Меркел от климатичните цели за 2020?; Полша сменя основни министри в опит да смекчи тона към Брюксел
9 яну 2018
Вечерни вести: Показно ликвидиране на предприемач в София, Софийският университет получи пари и постройка и няма да стачкува

И още: Кои са спечелилите от " Златните глобуси " ; Рекордно икономическо доверие в еврозоната; Колко костваха изключителните пролетни студове на застрахователите
8 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Борисов още веднъж дава обещание да помогне за връзките сред Турция и ЕС; Кошлуков ще води и публицистично предаване в Българска национална телевизия на мястото на напусналата Аделина Радева; Венецуела пуска 100 млн. единици от новата държавна криптовалута " Петро "
7 яну 2018 Краят на седмицата беше изпълнен с по-значими събития от нормално. Германският канцлер Ангела Меркел се срещна в София с българския министър председател Бойко Борисов и даде вяра, че най-сетне страната ни може да бъде призната в Шенген, само че това ще стане поетапно. Американското държавно управление ограничи активността си, тъй като Сенатът не съумя да одобри финансирането му. Григор Димитров продължава да се показва чудесно на корта и доближи до четвъртфинала на откритото състезание на Австралия, където ще се изправи против реализуем противник - британеца Кайл Едмънд.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Меркел даде вяра за поетапно влизане на България в Шенген, Борисов предлага среща ЕС-Турция във Варна


Президентите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на европарламента Антонио Таяни и на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск да се срещнат, дружно с премиера Бойко Борисов, с турския им сътрудник Реджеп Тайип Ердоган във Варна в границите на българското европредседателство. Такова желание съобщи българският министър председател по време на конференция в събота следобяд дружно с немския канцлер Ангела Меркел в резиденция " Бояна ". Двамата се срещнаха на работен обяд в София, с цел да обсъдят прироритетите на българското европредседателство, в това число интеграцията на Западните Балкани. Отношенията с Китай, българското присъединение към еврозоната и Шенген бяха другите значими акценти след срещата.
Меркел поддържа концепцията на Борисов за среща ЕС-Турция. По отношение на българското участие в Шенгенското пространство, Меркел съобщи, че Германия обичайно поддържа България в опазването на външната граница на Европейски Съюз. Конкретна дата за влизането в Шенген обаче не може да бъде дадена, сподели още канцлерът и добави, че процесът евентуално ще бъде поетапен и напълно скоро по летищата и пристанищата ще се вкарат шенгенските правила.

Григор Димитров доближи четвъртфиналите на Australian Open

Григор Димитров победи австралиеца Ник Кириос с 3:1 сета и си обезпечи място в четвъртфиналите на Australian Open. Българинът сподели отлична отбрана и с три трайбрека се оправи с един от тенисистите в най-хубава форма.
Димитров ще е за трети път измежду осемте най-хубави в Мелбърн след 2014 и 2017 година През предходната година той доближи до полуфиналите, където отпадна с 2:3 сета от Рафаел Надал. Сега за място в полуфиналите Димитров ще срещне с реализуем противник - британеца Кайл Едмънд. Срещу Едмънд българският тенисист има две победи от два мача.

Правителството на Съединени американски щати лимитира активността си поради липса на финансиране

Американската администрация стартира от събота да лимитира активността си, откакто в Сената не беше реализирано единодушие по какъв начин да продължи финансирането ѝ. Това се случва за пръв път при цялостен надзор на една от огромните партии над законодателната и изпълнителната управляващи. Реално, последните чиновници ще бъдат изпратени в отпуск на 26 януари, като към този момент не се знае броят им. При предходната сходна обстановка през 2013 година при ръководството на Барак Обама това засегна съвсем 800 хиляди души.
При неявяване на утвърден от Народното събрание нов бюджет министерства и организации стопират работа и стартират да редуцират или да пускат в неплатен отпуск чиновниците си. Ведомства, свързани с публичната и националната сигурност не престават да работят, само че не и да получават пари за заплати, защото няма законно съображение за превеждането на такива средства.

Емил Кошлуков продължава с измененията в Българска национална телевизия

Намерението на Българска национална телевизия да внесе промени в предаването " Денят заточва с просвета " и да го преориентира към начин на живот тематиката провокира мощен отпор от учени, създатели, преподаватели, публицисти. За готвените промени, замислени от новия програмен шеф на БНТ1 Емил Кошлуков, заяви в събота уеб сайтът Клуб Z. Според уеб страницата Кошлуков е дал период две седмици на екипа да удвои рейтинга на предаването, като промени структурата и тематиката му и се спрат дискусионните форми и се придаде начин на живот звучение. В противоположен случай били предизвестени, че ще бъдат заменени с хора, които " могат и знаят по какъв начин да се направи ".
Екипът на предаването е провел диалог с генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, а основа тематика била опитите за интервенция на Кошлуков при посещение на учителя и деятел на " Да, България " Емил Джасим. Според Каменаров няма неразрешени посетители, само че би трябвало да се съблюдава баланс. " Предаването е характерно и не може да се чака да гони рейтинг или да няма известна елитарност в изрече. Това, което аз им предложих, е да се мисли по какъв начин да стане по-разчупено, да не е единствено говорене, споделя Каменаров, представен от Клуб Z.

Предупреждения за мощен сняг и вятър в понеделник

Предупреждение за рисково време разгласи за понеделник Националният институт по метеорология и хидрология. През страната ще премине средиземноморският циклон " Албена ", заяви БНР.
Заради предстоящи обилни превалявания от сняг и мощен вятър е разгласен оранжев код за цяла Северна и Източна България, както и за Хасковска и Кърджалийска област.
Очакваните количества дъжд в Северна България са до 30, а в Източна - до 40 литра на квадратен метър. Пулсациите напразно ще надвишават 80 километра в час. Жълт е кодът за всички останали девет области в Югоизточна и Южна централна България, където се чакат превалявания до 25 литра на квадратен метър и още веднъж мощен вятър.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Чешкият министър председател се среща с Борисов, може да разискват продажбата на CEZ

Чешкият министър председател в оставка Андрей Бабиш ще посети България в понеделник, оповестява локалното издание Lidovy Noviny. От Министерския съвет потвърдиха пред " Капитал ", че Бойко Борисов ще има среща с него по обед. Според чешкото издание Бабиш, чието държавно управление загуби вота на съмнение в Народното събрание, е евентуално да дискутира с Борисов договорката за продажбата на активи на CEZ в страната.
Lidovy Noviny, което е благосъстоятелност на Бабиш, отбелязва, че съществуват подозрения в България за източника на средства на компанията " Инерком груп ", която може да купи бизнеса на чешката CEZ в страната. По неофициална информация от декември българската " Инерком " е определена за покупател на българския бизнес на CEZ, като предлага малко над 300 млн. евро. Компанията е доста по-малка от бизнеса, който желае да закупи.

Ще бъде огласен отчетът на ДАНС къде са слабостите при събирането на акцизите

Докладът на ДАНС за недостатъци в Българската акцизна централизирана система (БАЦИС), за който от Българска социалистическа партия настояха да бъде обществено огласен, ще бъде разкрит. В понеделник ще се организира взаимно съвещание в Народното събрание на бюджетната комисия и комисията по вътрешна сигурност, на което той ще бъде показан.
В съвещанието ще взе участие и министърът на финансите Владислав Горанов, който ще запознае депутатите с 9-те ограничения, които е подхванало министерството за премахване на слабостите, установени в отчета от ДАНС. Ще бъде изслушан и шефът на Агенция " Митници " Георги Костов.

За първи път страната предлага ДЦК със период 25 години

Правителството ще предложи на аукцион 25-годишни ДЦК за 100 млн. лева в понеделник. Това е първата сходна емисия и е най-дългосрочната след рухването на комунизма в България. С нея страната се възползва от ниските лихви в страната и световен мащаб, а също така се диверсифицират и предлаганите дългови принадлежности. Годишният лихвен ваучър по книжата е закрепен на 2%.
Емисията е забавна, защото се усилва разнообразието на типовете скъпи бумаги, които страната предлага, на фона на едва предложение и вноска ликвидност във финансовия бранш. Затова и се чака да има висок интерес към книжата. Обикновено към дълготрайните бумаги се изкупуват от вложители като пенсионни и застрахователни компании.

Дискусия за Истанбулската спогодба

Обещаната от ГЕРБ социална полемика за конвенцията за битка с насилието над дами и домашното принуждение, станала известна като Истанбулската спогодба, ще се организира в 11.00 часа в Аулата на Софийския университет. Ще вземат участие депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, специалисти и други
Очертават се остри конфликти и разногласия по документа, който политици, а и цели партии жигосаха поради опасения, че ще легализира гей браковете и ще вкара " третия пол ". Въпреки обстойните пояснения, че сходни страхове са неоснователни и макар поетия ангажимент от Съвета на Европа да изготви нов превод на български - без " притеснителни " формулировки като " обществен пол " (gender), Българска социалистическа партия и Патриотичния фронт изрично отхвърлят да поддържат интернационалния документ. Мотивите им не са напълно ясни.

Депутатите ще дебатират вота на съмнение на изключително съвещание във вторник

Подгрели, след разискването на противоречивата Истанбулска спогодба, във вторник в 13 ч. депутатите ще се впускат в нови остри разногласия по вота на съмнение за корупцията, който Българска социалистическа партия внася против кабинета. Мотивите включват от изказвания като " фактът, че корупцията господства в България, не се нуждае от доказване " до изложение на общоизвестни кавги със подозрения за корупция, а нова е информацията за секретния отчет на ДАНС за пробив във системата на митниците и Национална агенция за приходите.
Искането е авансово обречено, тъй като всички парламентарни сили без Движение за права и свободи обявиха, че няма да го поддържат.Все отново тематиката дава обещание развълнувано парламентарно зрелище.

Давос събира още веднъж международни водачи от политика, бизнеса и гражданското общество

Световният стопански конгрес в Давoс ще се организира сред 23 и 26 януари. Очаква се да притегли над 2500 участници, в това число водачи от сферата на политиката, бизнеса и гражданското общество. Сред тях са американският президент Доналд Тръмп, френският президент Еманюел Макрон, английският министър председател Тереза Мей и други.
Тази година главната тематика е " Създаване на споделено бъдеще в един раздран свят ", като задачата е " да се убедят водачите от всички сфери на живота да развият един споделен разказ, с цел да се усъвършенства положението на света ". Участниците ще се опитат да намерят способи " да потвърдят интернационалното съдействие по отношение на жизненоважни споделени ползи, като да вземем за пример интернационалната сигурност, околната среда и световната стопанска система ".

Кой ще е президент на Чехия

На 26 и 27 януари чешкият президент Милош Земан ще се бори за опазване на поста си на балотажа на изборите за държавен глава в страната. Той ще се изправи против някогашния ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драгош.
Земан беше поляризираща фигура по време на първия си мандат, защото клонеше към крайнодесни възгледи по отношение на имиграцията и се фокусираше върху връзките с Русия и Китай. Той поддържа опитите на Андрей Бабиш, против който има обвинявания в корист с пари от европейски фондове, да образува ново държавно управление. Докато Драгош счита, че е неприемливо страната да има министър председател с такова леке върху репутацията.

Капитал-изация
Пет тематики, които през тази седмица можеше да намерите единствено в " Капитал "

Защо договорката за Общинска банка е значима. Начинът, по който мина през регулаторите и неочакваната смяна в политиката на Българска народна банка мъчно могат да бъдат обяснени по различен метод, с изключение на с мълчалив напън.

Една друга банка си основава телеком , евентуално. След като кредитира губещите " Макс телеком " и " Нет1 ", Първа капиталова банка в този момент ще би трябвало да откри метод да си върне над 100 млн. лева и един вид това да стане е да ги продаде дружно.
Три значими диалога минаха през " Капитал " тази седмица. Първият беше с Боян Петров - най-успешният ни планинар, който предложи компромисно решение за Банско.Вторият беше с една българка, която е в челните редици на новата война с пластмасата. Даниела Русо, от ThinkBeyondPlastic изяснява, за какво ще е мъчно да изхвърлим изцяло материала, който господства в живота ни.И най-после, запознайте се с чешкия Умберто Еко - Милош Урбан , който може да се окаже едно от новите ви обичани четива.
OUT-OF-OFFICE
Идеи за свободното време
Изложба
23 януари

" Артпредседателство " е името на трета галерия на Невъзпитаните карикатуристи от " Прас Прес ", а в основните функции ще са Туск, Юнкер, Меркел, Макрон, Мей, Курц и други Откриването в галерия-книжарница " София Прес " на ул. Славянска 29 е от 18 ч. във вторник.

Coffee day
24 януари

Ако сте почитател на хубавото кафе и се интересувате от ритуалите за подготвяне на напитката, то в сряда можете сами да влезете в ролята на бариста и самичък да приготвите личното си кафе в един от най-новите и съвременни кофишопове в столицата - Drekka на ул. Гладстон 60, от 9 до 18 ч. Хората от Drekka, несъмнено, ще оказват помощ и направляват, само че въпреки всичко " каквото си приготвиш, това ще пиеш ".

Лекция
25 януари

Арх. Рита Юстесен от общинската компания By&Havn в Копенхаген ще показа опит и забавни обстоятелства за това по какъв начин се прави град в Дания, по какъв начин се случват архитектурните състезания в страната, кои са настоящите градски планове и така нататък Лекцията е от от 18:00 ч в Generator на бул. Черни връх 47 в София. Арх. Юстенсен е част от журито на състезанието Нов център на Боровец - интернационален архитектурен конкурс за абстрактен план на територията " Златният триъгълник " в планинския курорт. Конкурсът се организира в в края на 2017, като получи 40 плана от 17 страни. Победителят и наградените планове ще бъдат оповестени в края на журирането на 28 януари 2018.

Кино
25 януари

Унгарският културен институт на ул. Аксаков 16 ще е хазаин на прожекция на филми от XIII-ия Международен фестивал на късометражното кино BuSho в Будапеща. Входът е свободен, а стартът - от 18 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР