Грешка е, че договорът с Австрия за трансплантиране на бял

...
Грешка е, че договорът с Австрия за трансплантиране на бял
Коментари Харесай

Шефката на Изпълнителната агенция по трансплантация каза защо е подала оставка

Грешка е, че договорът с Австрия за трансплантиране на бял дроб на български пациенти, не се възобнови, сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция шефът на Изпълнителната организация по трансплантация /ИАТ/ доктор Марияна Симеонова. От Министерството на здравеопазването през вчерашния ден оповестиха, че Симеонова е подала оставката си като шеф на ИАТ по персонални аргументи.

Симеонова изрази съжалението си, че не е взела еднолично решение да възобнови контракта през 2017 година, даже с риск да бъде уволнена. Не разбирам за какво при добре работещ механизъм, с доверието на болничното заведение във Виена, с доверието на организацията " Евротрансплант " се наложи да се търси друго лечебно заведение за белодробни трансплантации, сподели още тя. По думите й договарянията с болничното заведение в Есен, Германия - откъдето е деклариран интерес за контракт с България, и подписването на нов контракт са лишили най-малко 7-9 месеца, защото процедурата е строго регламентирана и се съблюдава. Едва ли трансплантацията на бял дроб в Есен ще е по-евтина спрямо тези, осъществени до момента във Виена, акцентира тя и посочи, че във Виена цената й е била 120 хиляди евро.

Досега бял дроб е трансплантиран на 8 българи, а 17 са вписани в листата на чакащите, добави още доктор Симеонова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР