Грешен сигнал към общинската администрация и бизнеса – така неправителствената

...
Грешен сигнал към общинската администрация и бизнеса – така неправителствената
Коментари Харесай

Прокуратурата спря производство по поръчка за саниране за над 1 млн. лева - защо?

Грешен сигнал към общинската администрация и бизнеса – по този начин неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) разяснява новината, че е спряно производството против компания " Менкаура " за възможна имитация на документи за да бъде извоювана социална поръчка за саниране – на стойност 1 158 757.3 лв. (без ДДС).
Случаят излезе на бял свят след следствие на АКФ. Едноличен притежател на компанията и шеф е Димитър Атанасов, който е специалист на партия " Воля " в региона на районното развиване и туризма. Според АФК той е дал погрешни документи, с цел да покаже, че " Менкаура " може да извърши поръчка за санирането на “Многофамилна жилищна постройка – блок №38 ” с адрес ж.к. " Ален мак ". Това е станало, откакто офертата на компанията е отстранена като неприемлива.
За какво става въпрос – Атанасов показва рекомендация от компания " Хуфу " за качеството на работата на „ Менкаура “. Само че шеф на " Хуфу " също е... Атанасов. А като доказателство за качествена работа той показва план в Плевен – градежът на детска градина " Приказен свят " в Плевен, само че съгласно следствието на АКФ „ Хуфу “ строи сама, без да употребява за подизпълнител " Менкаура ". Този план се трансформира в скандал – кметът на града Георг Спартански особено приказва за него и напомни, че с изключение на некачествената работа, има забавяне от година и девет месеца при завършването на градината.
" За страдание се оказах прав и в този момент търсим къде ли не компания " Хуфу ", която е известна с голям брой кавги в цяла България – най-много с така наречен малко НДК ", сподели преди време Спартански. Кметът на Плевен приказва за имащото печална популярност " Военно НДК " - постройка, издигната от Министерството на защитата на мястото на остарелия Военноисторически музей в София, която в последна сметка приюти Софийски областен съд и Софийска районна прокуратура. " Хуфу " ЕООД беше първичният строител на обекта, който глътна десетки милиони от бюджета и се точеше дълго време. Отделно има учредения да се счита, че " Хуфу " дължи милиони левове налози, като съгласно " Биволъ " Атанасов се избавя от задълженията, продавайки " Хуфу " на " Асмодей Корпорейшън Лимитид " в Кипър, със притежател Стелянус Стеляну, който е притежател на още десетки компании.
В своя акт от юни 2018 година Благоевградската прокуратура намира задоволително учредения за продължение на производството против Атанасов и препраща проблема към Софийска районна прокуратура с претекста, че седалището на компанията е в столицата. С решение от 11-ти юли 2019, столичната прокуратура приключи досъдебното произвеждане.
Пред Софийска районна прокуратура Атанасов е обяснил, че заради смяна на типовете работи и появяването на нови такива се наложило при осъществяването на поръчката в Плевен и присъединяване на подизпълнител, което не било в началото планувано. Приложени били рамкови контракти сред " Хуфу " ЕООД и " Менкаура " ЕООД. В постановлението, с което се приключва производството и което е по-кратко от две страници, се загатват и имена на лица, които показали, че работят в " Менкаура " и които свидетелстват, че " Менкаура " е работила по поръчката в Плевен. Това се оказва задоволително за Софийска районна прокуратура, с цел да приключи наказателното произвеждане, макар писмените доказателства, събрани от Районна прокуратура - Благоевград и наличната в регистрите и общественото пространство информация.
" Ефективното и транспарантно разходване на държавни средства е извънредно значимо за развиването на България и следва да е приоритет за всички обществени институции. В тази връзка, решението на Софийска районна прокуратура да неглижира нередности в метода, по който частна компания печели забележителна по мярка поръчка, изпраща неверен сигнал както към частния бранш, по този начин и към общинската администрация в страната ", разяснява Бойко Станкушев, шеф на АКФ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР