Гравирани дискове, представящи културното наследство на човечеството, ще бъдат изпратени

...
Гравирани дискове, представящи културното наследство на човечеството, ще бъдат изпратени
Коментари Харесай

Дискове, представящи културното наследство на човечеството, ще бъдат изпратени на Луната в рамките на една от мисиите "Артемис"

Гравирани дискове, представящи културното завещание на човечеството, ще бъдат изпратени на Луната в границите на една от задачите на НАСА " Артемис " ( " Артемида " ), заяви Агенция Франс Прес. Идеята е да бъде предадено разбираемо обръщение на бъдещите генерации и даже на възможни извънземни цивилизации.

Проектът " Светилището на Луната " (Sanctuary of the Moon) започва тази седмица с партньорство сред ЮНЕСКО и НАСА. Той е въодушевен от златната плоча, носена от галактическите сонди " Воаджър " от 1977 година Този диск показва живота на Земята под формата на изображения и звуци.

В рамките на сегашния план капсула с маса 1,4 кг ще бъде сложена на лунната повърхнина от сонда на НАСА - евентуално през 2027 година Капсулата ще съдържа 24 сапфирени диска с диаметър от 10 см. Дисковете ще са гравирани с микропиксели - сред 3,4 и 7 милиарда на диск. Информационните данни ще опитат да показват " портрет " на човечеството, състоящ се от текстове, изображения и диаграми, с подбрани постижения в региона на науката и изкуството. Ще бъде показан и кодиран човешки геном.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР