Гръцкият външен министър изтъкна неотдавнашните положителни промени в отношенията на

...
Гръцкият външен министър изтъкна неотдавнашните положителни промени в отношенията на
Коментари Харесай

Дендиас: Бедствията в Гърция и Турция сближиха двете страни

Гръцкият външен министър посочи неотдавнашните позитивни промени в връзките на страната му с Турция след земетресението и влаковата злополука.

Дендиас съобщи, че тази нова действителност е отразена в взаимното изказване на страните след четвъртата среща по Позитивния дневен ред в турската столица Анкара на 22 март и неотдавнашната среща на турския външен министър Мевлют Чавушоглу с гръцкия му сътрудник Никос Дендиас в Брюксел.

В изявление за гръцкия вестник " Прото тематика " Дендиас съобщи, че новото отношение на Анкара към Атина е причина за подобряването на двустранните връзки.

Въпреки че гръцкото държавно управление е изцяло наясно с компликациите в връзките, той съобщи: " Ние би трябвало да реагираме на сходно турско държание по подобаващ метод. "

" Би било непростимо от гръцка страна да не се опитаме да използваме тази смяна ", сподели Дендиас и добави: " Гърция е безусловно длъжна да премине през вратата, която Турция отвори. "

Дендиас беше един от първите външни министри, които посетиха Турция след бедствието, и получи топъл банкет при срещата си с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, който удостовери поддръжката на страната си за оказване на помощ при земетресението.

Въпреки съперничеството с Турция, което датира от епохи, Гърция беше измежду първите европейски страни, които изпратиха спасители и филантропична помощ на 6 февруари, няколко часа след бедствието.

Териториалните и енергийните разногласия изостриха напрежението в района. Все отново двете съседки, ситуирани на сеизмични разломи, имат и традиция да си оказват помощ при естествени бедствия. Гръцкото държавно управление изпрати 80 тона здравно съоръжение и съоръжение за първа помощ. Хиляди гърци се отзоваха на апелите за помощ на засегнатата от земетресението Турция, което съживи спомените за това по какъв начин спонтанната помощ след сходно злополучие през 1999 година сплоти съседите, когато изглеждаше, че са на ръба на война.

Земетресенията провокираха и първия от месеци насам контакт сред гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган.

По същия метод Турция беше първата страна, която сервира съболезнования и помощ след влаковата злополука на 28 февруари в Северна Гърция, при която починаха минимум 57 души.

След случая Турция позволи прехвърлянето на гръцки пандизчия в Гърция, с цел да участва на погребението на сина си.

На 20 март Чавушоглу и Дендиас се срещнаха в Брюксел и си дадоха обещание взаимна поддръжка. Те се договориха, че Турция ще поддържа акцията на Гърция за променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2025-2026 година По същия метод Атина ще поддържа кандидатурата на Анкара за общоприет секретар на Международната морска организация (ММО). /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР