Гръцкият президент избира съдия за ръководител на временното правителство. На

...
Гръцкият президент избира съдия за ръководител на временното правителство. На
Коментари Харесай

Висш съдия ще оглави временното правителство на Гърция

Гръцкият президент избира арбитър за началник на краткотрайното държавно управление. На висшия гръцки арбитър Йоанис Сармас ще бъде публично препоръчано да оглави краткотрайното държавно управление, натоварено с организирането на втори национални избори до края на юни, заяви президентството.


„ Президентът Катерина Сакеларопулу ще одобри... Йоанис Сармас, с цел да му разпореди съставянето на държавно управление и организирането на избори “, се споделя в изказването.

Отиващият си министър-председател Кириакос Мицотакис прикани за нови избори още на 25 юни, откакто обезпечи най-големия избирателен успех на партията си от години, само че пет места не му доближиха, с цел да сформира еднопартийно държавно управление.

Съобщението за 66-годишния Сармас идва три дни, откакто консервативната партия „ Нова народна власт “ на Мицотакис си обезпечи на изборите в неделя 20% преднина пред най-близкия си противник СИРИЗА, водена от левия политик Алексис Ципрас.

Това беше най-хубавият резултат на гръцките консерватори от 2007 година насам, като на партията се приписваше заслугата за връщането на икономическата непоклатимост в страната, която в миналото беше известна като изоставаща в Европейски Съюз.


55-годишният Мицотакис съобщи в понеделник пред Сакеларопулу, че не може да образува коалиция и прикани за избори „ евентуално на 25 юни “.

Съгласно новия изборен закон, който влиза в действие при идващия избор, спечелилият може да получи бонус до 50 места.

Ципрас, чиято партия СИРИЗА завоюва 71 места против 146 на Мицотакис, също отхвърли да образува коалиция във вторник, само че даде обещание да поведе партията си в идната борба. /АФП


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР