Гръцкият премиер Алексис Ципрас не успя да получи подкрепа от

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас не успя да получи подкрепа от
Коментари Харесай

Мицотакис не подкрепи Ципрас за името Македония

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас не съумя да получи поддръжка от Кириакос Мицотакис - водач на главната опозиционна партия, с цел да построи консенсус преди интензивните договаряния сред Гърция и Македония за разрешаване на дългогодишния спор за името, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Атина и Скопие се договориха да ускорят договарянията, с цел да стигнат до решение на разногласието, който пречи на упоритостите на дребната, само че стратегически ситуирана някогашна югославска република, да се причисли към НАТО и Европейски Съюз.

Гърция счита, че името Македония допуска териториални искания към нейната северна провинция със същото име. Стотици хиляди гърци стачкуваха в Солун предишния уикенд против потреблението на думата "Македония " в каквото и да било решение на разногласието.

"Няма да разделим гърците, с цел да обединим Скопие ", съобщи водачът на Нова народна власт Кириакос Мицотакис в телевизионно послание след срещата с Ципрас.

Мицотакис сподели, че решаването на казуса за името не е единствено външнополитически въпрос, а и сериозна тематика, обвързвана с гръцката история и със "самата еднаквост на гърците ".

Тъй като Гърция е член както на НАТО, по този начин и на Европейски Съюз, нейното единодушие е належащо за присъединението на прилежащата страна към двете организации.

Но в Гърция считат, че името "Македония " допуска иредентистки упоритости към северната гръцка провинция със същото име, показва Ройтерс. Този спор от време на време озадачава чужденците, само че е доста значим за множеството гърци, отбелязва организацията.

Мицотакис, чиято партия води в социологическите изследвания, упрекна Ципрас, че не е настоял пред Скопие за промени в конституцията им, като "необходимо авансово изискване " за договаряния.

Пратеникът на Организация на обединените нации по разногласието за името Матю Нимиц ще посети и двете страни идната седмица.

Влиятелната Гръцка православна черква също се намеси, като разгласи, че е срещу съглашение, съдържащо името "Македония ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР