Гръцкият премиер Алексис Ципрас гостува на българския си колега Бойко

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас гостува на българския си колега Бойко
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция: Първа копка, жалба в КЗК и вратички в закона

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас гостува на българския си сътрудник Бойко Борисов за първа копка на газовия интерконектор сред двете страни - един основните енергийни планове за диверсификация на източниците в България. Тръбопроводът ще е с дължина от 182 км сред гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е планиран за превозване на 3 милиарда куб. м природен газ годишно, като на един по-късен стадий потенциалът му може да се усили до 5 милиарда куб. м и да се сътвори опция за противоположен транспорт от България към Гърция. Като начало концепцията е по него да се транспортира 1 милиарда куб. м азербайджански природен газ от находището "Шах Дениз ". Правителството обаче дава обещание импорт на американски полутечен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет.

"Проектът е от стратегическо значение освен за нашите две страни, само че и за цяла Европа, в това число и за страните от Западните Балкани. Изпълняваме поставените задания, с цел да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за района при конкурентни условия ", акцентира министър председателят Борисов по време на срещата си с Ципрас. Плановете му са въвеждането в употреба на газовата връзка България-Гърция да се случи през 2020 година

Ще напомним, че за построяването на интерконектора бе основано българо-гръцкото взаимно сдружение ICGB. Дружеството към този момент избра строител на газовата връзка - гръцката компания J&P AVAX S.A. Тръбите ще бъдат доставени също от гръцка компания - Corinth Pipeworks Industry S.A., която завоюва контракта на стойност 58.3 млн. евро. Ден преди формалното посещаване на Ципрас българският съперник в търга "Топливо-2 " подаде тъжба против избора на реализатор. От плановата компания обаче обявиха, че макар жалбата строителството ще стартира, защото наредбите на Закона за публичните поръчки (ЗОП) дават опция при съществуване на "особено значими държавни ползи " да има авансово осъществяване на решението за възлагане на поръчката.

Както "Банкеръ " към този момент писа, общата стойност на плана е съвсем 470 млн. лв.. През декември 2018 година с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лева за построяването на газовата връзка сред България и Гърция, а месец по-рано Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Остатъкът от нужната сума се събира посредством директно дялово присъединяване в размер на 46 млн. евро от акционерите на взаимното българо-гръцко сдружение ICGB, посредством вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна стратегия за възобновяване и заем от 110 млн. евро, възложен на Българския енергиен холдинг от Европейската капиталова банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР