Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди Турция, че я очакват последствия,

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди Турция, че я очакват последствия,
Коментари Харесай

Ципрас заплаши Турция със санкции от ЕС 

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас предизвести Турция, че я чакат последици, които могат да стигнат и до наказания от Европейския съюз, в случай че се удостовери, че тя е почнала сондажи за газ в изключителната морска икономическа зона на Република Кипър, съобщи ТАСС.

Премиерът сподели това пред публицисти нощес на входа в своята резиденция в центъра на Атина, след телефонен диалог с президента на Кипър Никос Анастасиадис и последвалото изключително съвещание на държавния съвет по външни работи и защита на Гърция. Изявлението на премиера бе излъчено по гръцката телевизия ЕРТ.

"Имах опция да поговоря с президента на Кипър Никос Анастасиадис, с цел да определим дружно стъпките на Гърция и Кипър на дипломатическо ниво в Европейския съюз, на който и двете страни сме членки. Договорихме се в най-близко време да пристъпим към подготовка на почвата за това, срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица да одобри верни решения, включващи даже приемане на наказания против Турция, в случай че бъде доказано, че е направила сондиране в изключителната икономическа зона на Кипър ", сподели Ципрас.

Според него Гърция изпраща сигнал, че "този, който нарушава суверенните права на Гърция, този, който нарушава суверенните права на Република Кипър, която е член на Европейски Съюз, този, който нарушава интернационалното право в района, би трябвало да знае, че за него ще има последици ".

В петък вечерта водачите на Гърция, Кипър, Малта, Франция, Италия, Португалия и Испания на Шестата среща на върха на южните страни от Европейски Съюз във Валета изслушаха известието на Анастасиадис за противозаконната активност на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър, която, както бе маркирано, опонира на всички правила на Европейски Съюз и на интернационалното право. След срещата Ципрасзаяви, че Европейски Съюз ще предприеме ограничения против Турция, в случай че тя не приключи противозаконните си дейности в изключителната икономическа зона на Кипър, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР