Гръцкият парламент реши да разследва висши политици, обвинени, че са

...
Гръцкият парламент реши да разследва висши политици, обвинени, че са
Коментари Харесай

Гърция одобри разследването на политици, получавали огромни подкупи от фармацевтичен гигант

Гръцкият парламент реши да проверява висши политици, упрекнати, че са получавали подкупи от фармацевтичния колос „ Новартис “. Заподозрените са двама някогашни министър председатели и осем ексминистри. Те отхвърлят да са отговорни и настояват, че задачата е да бъдат дискредитирани преди изборите през 2019 година.

Изкуствено повишените от „ Новартис “ цени на медикаменти са коствали на гръцката страна към 3 милиарда евро. Общо корупцията в здравния бранш е коствала на страната 23 милиарда сред 2000-та и 2015 година съгласно следователи.

След 19-часов спор, траял и през нощта, 300-местният парламент гласоподава с огромно болшинство за основаване на комисия, която да проверява обвинените в корупция политици. 10-мата социалисти и консерватори, заемали властови позиции сред 2006 и 2015 година, отхвърлят обвиняванията и настояват, че задачата им е да бъдат дискредитирани преди изборите през 2019 година.

Гръцките прокурори, които работиха по случая повече от година, го отнесоха до Народното събрание, защото съгласно гръцките закони, Народното събрание е единствената институция, която има право да проверява министри. Сред обвинените политици, чиито имена са посочени от предпазени очевидци в следствия, водени най-вече в Съединени американски щати, са някогашният министър председател Антонис Самарас, еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос и банкерът Янис Стурнарас.

Създава се парламентарна комисия, която разполага с един месец, с цел да предложи правосъдно гонене против всеки, за който съмненията се потвърдят.  Гърция Новартис
Обвиненията към „ Новартис “ са, че е подкупвала политици на основни постове и лекари сред 2006 и 2015 година, с цел да си обезпечи водеща позиция на гръцкия здравен пазар и повишени цени за продуктите си, макар съществуването на по-евтини лекарства. Изкуствено повишените от фармацевтичния колос цени са коствали на гръцката страна към 3 милиарда евро. Общо корупцията в здравния бранш е коствал на страната 23 милиарда сред 2000 и 2015 година, съгласно следователи.
Гръцкият министър-председател Алексас Ципрас съобщи в Народното събрание, че ще употребява всичко, „ разрешено от националния и интернационален закон “, с цел да възвърне милиардите евро, изгубени в здравната система.

„ Има ли някой който се съмнява в непрозрачните практики на компанията. Няма да пренебрегнем волята на гръцкия народ. Няма да помогнем да се замете един от най-големите кавги в гръцката история. “

По думите на Ципрас „ Новартис “ е плащала нелегално на лекари, с цел да предписват медикаментите й, манипулирала е цените на продуктите и е прала пари посредством медицински конгреси.
 Новартис
Янис Самарас назова обвиняванията „ замеряне с тиня “. „ В дело от 2500 страници моето име е упоменато единствено в два параграфа и всяка една дума е неистина “, сподели от своя страна Аврамопулос, който беше здравен министър от 2006 до 2009 година.
„ Новартис “ съобщи, че сътрудничи на управляващите в Съединени американски щати и Гърция към този момент повече от година, като в това време организира лична вътрешна инспекция.

Случаят в Гърция е част от световен скандал и следствия против швейцарския производител за повишени цени на лекарства и ваксини.

Компанията към този момент заплати милиони долари санкции в Съединените щати, Китай и Южна Корея за съглашения по каузи за корупция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР