Гръцкият парламент подготви почвата за забрана на участие в изборите

...
Гръцкият парламент подготви почвата за забрана на участие в изборите
Коментари Харесай

Гърция се готви да забрани на партии с осъдени лидери да участват в изборите

Гръцкият парламент приготви почвата за възбрана на присъединяване в изборите на партии, чиито водачи са били осъждани за закононарушения, на фона на идните парламентарни избори напролет, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Депутатите гласоподаваха през вчерашния ден в поддръжка на корекция, ориентирана към попречване на присъединяване в изборите на политически партии като крайнодясната " ", в миналото третата по величина политическа мощ в Гърция, откакто беше оповестена за незаконна група, обвързвана с закононарушения на ненавист, в правосъден развой през 2020 година

Законът ще засегне и дребната дясна партия " Елинес ", което значи " гърци ", съоснована от някогашния народен представител и представител на " Златна зора " Илиас Касидиарис, който беше наказан на 13 години затвор през 2020 година

Проучванията на публичното мнение правят оценка поддръжката за партията на покрай прага от 3 %, нужен за влизане в Народното събрание.

Поправката, импортирана от консервативното държавно управление, беше утвърдена от парламентарното болшинство в 300-местната камара.

" Никой в тази зала не желае да премине през това, да види още веднъж парламентарното посланичество на малко на брой да се трансформира в оръжие на принуждение против жителите, водещо към брутални убийства и ранявания ", сподели министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис преди гласуването, призовавайки депутатите да гласоподават " за ".

" Златна зора " е свързвана с убийството на рапър антифашист и с вълна от насилствени набези против политически съперници, имигранти и леви деятели. Апелативният развой против упрекнатите членове на " Златна зора ", в това число и Касидиарис, стартира през юни предходната година и може да продължи до две години.

Касидиарис прикани в изказване за евакуиране на поправката и упрекна държавното управление в " скрит план против демокрацията " в името на личните си ползи.
Според поправката, партиите не могат да вземат участие в изборите, в случай че техните " същински водачи ", освен техните публични представители, са били осъждани на някаква инстанция за закононарушения, присъдата за които може да доближава до пожизнен затвор и вариращи от изменничество или шпионаж до присъединяване в незаконна организация. Гръцката конституция не разрешава на хора с престъпно досие да вземат участие в изборите, при изискване че виновността на лицето е доказана на всички стадии от правосъдния развой и обжалванията са отхвърлени.

Върховният съд взема решение дали партиите дават отговор на изискванията за присъединяване в изборите.

Основната опозиционна партия, лявата СИРИЗА, упрекна държавното управление в използване на тактичност за продобиване на извънредно десните гласоподаватели на идните парламентарни избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР