Гръцкият парламент одобри резолюция, която изисква Германия да плати на

...
Гръцкият парламент одобри резолюция, която изисква Германия да плати на
Коментари Харесай

Гърция ще иска репарации от поне 270 млрд. евро от Германия заради двете световни войни

Гръцкият парламент утвърди резолюция, която изисква Германия да заплати на Гърция репарации за военни закононарушения по времето на Първата и Втората международни войни, съобщи БГНЕС.
Парламентарна комисия пресметна, че Германия дължи на Гърция минимум 270 милиарда евро за вреди и разграбване по време на Първата международна война и принудително принуждаване Гърция да вземе неблагоприятен заем по време на Втората международна война .
Резолюцията получи поддръжката на депутати от всички политически партии. Тя изисква държавното управление на Алексис Ципрас " да предприеме нужните дипломатически и юридически ограничения, с цел да удовлетвори настояванията на гръцката страна ".
В речта си пред Народното събрание Алексис Ципрас назова настояването на репарации от Германия " исторически и честен дълг пред героите от предишното " и сподели още, че в този момент момента е още по-подходящ, с оглед " опасността за Европа от десен екстремизъм и шовинизъм ". Ципрас сподели, че Атина ще изпрати вербална нота на Берлин, с което да се сложи началото на процеса.
Искането на военните репарации от Германия беше едно от обещанията, с което Алексис Ципрас и неговата партия " Сириза " пристигнаха на власт през 2015 година. Повдигането на въпроса в този момент, с наближаването на парламентарните избори, се счита за опит на " Сириза " да навакса изоставането от дясната съпротива, което сочат социологическите изследвания.
При последното си посещаване в Атина, канцлерът Ангела Меркел сподели, че " Германия осъзнава своята историческа отговорност ". Когато става дума за съответни заплащания, обаче, позицията на Берлин е, че въпросът е решен още през 1960 година в съглашение с няколко европейски държавни управления. Говорител на немското държавно управление сподели и през днешния ден, че " въпросът с репарациите към този момент е организиран, както политически, по този начин и юридически ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР