Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на

...
Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на
Коментари Харесай

Гръцкият министър Панайотис Митаракис се срещна с министър Терзийски

Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на работно посещаване в България по покана на министър Христо Терзийски.

Двамата се договориха да продължи тясното съдействие по основни въпроси от дневния ред на Европейски Съюз.

По покана на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски на работно посещаване в България бе министърът за миграцията и убежището на Гърция Панайотис Митаракис. По време на диалози двамата министри подчертаха стратегическия темперамент на връзките сред България и Гърция и отличното двустранно съдействие в региона на вътрешните работи. Заявиха подготвеност да продължи постоянният разговор на политическо и експертно ниво.



Двете страни си сътрудничат както по двустранна линия, по този начин и в отбрана на общи цели в границите на Европейски Съюз. Общо предизвикателство е преодоляването на динамичната миграционна конюнктура, защото и двете страни са на първа линия на миграционния напън.
Министрите взаимно се осведомиха за настоящата миграционна обстановка, срещаните провокации и предприеманите ограничения. Обединиха се към значимостта на защитата на външната граница на Европейски Съюз и недопускане на незаконна миграция. Посочиха значимото значение на работата със страните на генезис и пренос и възстановяване на процедурите по връщане. Подчертаха смисъла на положителното съдействие сред Европейски Съюз и Турция в региона на миграцията.

Двамата министри разискаха и напредъка на полемиките по новия Пакт за миграция и леговище. Като страни на първа линия, България и Гърция имат доста близки позиции за нуждата от реализиране на верен баланс сред отговорност и взаимност и недопускане натоварването на страните на външна граница с спомагателни, непропорционални тежести. В този подтекст двамата се договориха да продължи тясното съдействие по основни въпроси от дневния ред на Европейски Съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР