Гръцките въоръжени сили бяха поставени в бойна готовност в неделя,

...
Гръцките въоръжени сили бяха поставени в бойна готовност в неделя,
Коментари Харесай

Армията на Гърция е в бойна готовност заради действията на турски военни кораби

Гръцките въоръжени сили бяха сложени в бойна подготвеност в неделя, 9 август след разполагането на турски военни кораби в Егейско море по отношение на турските военни учения със пукотевица, планувани за 10-11 август в морската зона сред гръцките острови Родос и Кастелоризо. Това заяви гръцкият портал Armyvoice.gr, който е профилиран в тематиките за защитата, съобщи организация Фокус.
Според портала, заради излизането на турски кораби в морето, гръцките въоръжени сили оповестиха паника, отпуските са били анулирани, а военните са свикани в техните елементи. Мобилизацията протича бързо, изключително в гранични региони като сухоземната граница на река Марица и островите. Съобщава се, че самолетът, както и корабите и подводниците на гръцкия флот, които са на основни позиции в Егейско море, са в бойна подготвеност.
Гръцките публични ведомства, съгласно нормалната си процедура, не отхвърлят, само че и не удостоверяват сходна информация.
В същото време, съгласно портала, явно има огромна готовност от турска страна: десетки кораби от турския флот са ситуирани в региона сред Родос и Кастелоризо в интернационалните и териториални води. Armyvoice.gr се пробва да удостовери информацията, че Турция също е дала команда на своите кораби, участващи в интернационалните задачи, да се върнат към родните си крайбрежия. От своя страна гръцкият ефирен канал Open TV заяви, че сега 17 турски кораба са на значими позиции в Егейско море.
Турция разгласи, че военните учения ще стартират на 10 август в морската зона сред Родос и Кастелоризо в отговор на съглашение сред Гърция и Египет за отчасти разграничение на изключителните стопански зони (ИИЗ).
Според Armyvoice.gr е притеснително, че турският сондажен транспортен съд „ Оруч Рейс “ и съпътстващите го кораби са спрели да предават местонахождението си в неделя вечерта. Това се интерпретира, че те желаят да скрият вероятния маршрут на този транспортен съд, макар че Военноморски сили разполагат със средство за следене на придвижването на турските кораби.
Гърция има намерение да отбрани своите суверенни права
Това е второ привеждане в бойна подготвеност на гръцките въоръжени сили за последните седмици. В края на юли Турция разгласи, че ще изпрати своя сондажен транспортен съд „ Оруч Рейс “, съпроводен от военни кораби за сеизмични изследвания, в регион покрай гръцкия остров Кастелоризо, който Гърция смята за част от своята изключителна икономическа зона (ИИЗ). Тогава Гърция разгласи турския навигационен телекс (НАВТЕКС) за противозаконен и сложи в нараснала подготвеност въоръжение си сили. Напрежението по-късно ненапълно се разсея - изследователският транспортен съд по решение на турските управляващи тогава остана на мястото си, а някои от турските военни кораби доплаваха в базите си.
Министърът на външните работи на Гърция удостовери на 7 август пред Open TV, че Гърция ще пази своите суверенни права по всевъзможен начин, в това число и с военни, в случай че Турция изпрати сондажния транспортен съд в гръцката ИИЗ.:Ние не заплашваме никого, не вършим гръмки изказвания и нямаме такава истерична реакция, която е присъща за другите страни в района. Просто споделяме, че като суверенна страна сме задължени от Конституцията да се пазиме и ще го вършим по всевъзможен метод, по който нашата Конституция и нашите благоприятни условия ни дават “, сподели Дендиас.
Последно развиване на връзките сред Анкара и Атина
Гърция в четвъртък подписа съглашение с Египет за демаркация на морските граници и основаване на изключителна икономическа зона (ИИЗ), като акцентира, че то удостоверява правото на гръцките острови на континентален шелф и ИИЗ. В отговор турското външно министерство съобщи, че Анкара не признава този документ, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция още веднъж е почнала сондажи в Източното Средиземноморие.
Отношенията сред Гърция и Турция внезапно се утежниха заради меморандума за съгласие, подписан в края на предходната година от Анкара с държавното управление на Триполи (Либия) (Правителството на националното единодушие (ПНС на Файез Сарадж) по отношение на разграничаването на морските зони сред Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничение на морския шелф и изключителните стопански зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са ситуирани сред Турция и Либия, от правото на континенталния шелф и ИИЗ. Гърция смята меморандума сред Турция и Либия за нереален и незабележим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР