Гръцките пожарникари се присъединяват към общественото недоволство от реакциите на

...
Гръцките пожарникари се присъединяват към общественото недоволство от реакциите на
Коментари Харесай

Гръцките пожарникари се присъединяват към общественото недоволство от реакциите на властите по време на пожарите

Гръцките пожарникари се причисляват към публичното неодобрение от реакциите на управляващите по време на пожарите, написа английският седмичник The Observer На фона на огромният брой смъртни случаи - 88, ръководителят на профсъюза на пожарникарите сподели, че държавното управление е направило хиляди дребни неточности, довели до невиждания брой смъртни случаи Недоволството против оправянето с горските пожари от страна на гръцкото държавно управление, в които починаха десетки хора, изгорени до гибел едвам на 15 благи от Атина, ескалира.

На фона на оповестените към този момент 88 жертви на пожарите, пожарникарите се причислиха към публичното мнение с тежки обвинявания за избавителната интервенция. Властите бяха освен едва готови да се оправят с огъня, причиняван от вятъра, само че не съумяха да се извинят за нещастието, сподели Димитрис Статопулос, който оглавява 12 500-членния синдикат на пожарникарите. " Правителството може да каже, че няма тежки оперативни неточности, само че това, което не споделя, е, че има хиляди дребни неточности ", сподели той пред The Observer. " Всички тези неточности доведоха до огромна неточност и по тази причина имахме подобен невиждан брой смъртни случаи ". Противопожарната работа е препоръчвала евакуацията на региона, само че не е била изслушана, сподели той. Освен това метеорологичната работа не съумя да предскаже ветрове до 124 км / ч. Това докара до приземяване на самолетите. " Те просто не могат да изхвърчат в такива ветрове. Ако метеорологичната работа е повишила равнището на заплаха и е издала предизвестие, самолетите биха могли да отидат на друго летище ", настоя той. - И защото те не бяха планувани всички тези неща, нашите запаси бяха разпръснати. Правителството, ръководено от левицата, е пропуснало това злополучие. От самото начало наподобява, че управляващите са подценили мащаба и скоростта на пожарите по крайбрежието на Атика.

Когато пламъците към този момент бяха заличили крайбрежния курорт Мати, където имаше най-голям брой смъртни случаи, министър-председателят Алексис Ципрас изглеждаше зле осведомен за мащабите на бедствието и сподели на гърците след среща в командния център за незабавни услуги: " Гражданите са в заплаха... някои са в капан по плажовете. Всички би трябвало да сме бдителни. Това е извънредно сложна обстановка за Атика и страната. " В петък водачът пое политическата отговорност за нещастието, само че не съумя да извърши апелите за оставката на Никос Тоскас, министъра на гражданската отбрана и други длъжностни лица. Позовавайки се на кабинета си, той повтори изказванието на Тоскас, че доказателствата като че ли сочат палеж. Но в събота противопожарната работа е отхвърлила тази доктрина, потвърждавайки, че евентуално е била провокирана от някой, който гори дървесината в региона на Дау Пентели, където към този момент е известно, че пожарът е почнал.

Гръцкият ежедневник " Катимерини " съобщи, че идентичността на виновника към този момент е известна. " Гръцките държавни управления обичайно считат, че е комфортно да упрекваме печалбари, подпалвачи, терористи и даже задгранични сътрудници ", посочи някогашният министър на финансите от кабинета на Ципрас Янис Варуфакис. " С такива истории за подпалвачи... длъжностните лица заобикалят да признаят неналичието на подготвеност и неприемането и използването на съответните закони и правила за сигурност ". Тъй като недоволството се ускори, двама заместник-кметове в Маратон, регионът, който беше най-тежко обиден от пожарите, подадоха оставка, заявявайки, че съвестта им не им разрешава да останат на постовете си. Повтаряйки аргумента на Варуфакис, че финансовите ограничавания, наложени на Гърция, също са изиграли роля в невъзможността на управляващите да реагират дейно на бедствието, Статопулос призна, че бюджетните съкращения са създали най-малко 30% от противопожарните коли неизползваеми. " Около 15% от нашите 1750 камиона са отвън строя, тъй като имат хронични проблеми и са остарели ", сподели той. " Още 15% имат потребност от аварийни елементи, които не можем да си позволим. Като пожарникари ние поставяме клетва да пазиме хората и техните парцели. Знаем по кое време да препоръчаме евакуирането на зоните, само че по някаква причина нашата рекомендация не беше чута. Това е голяма покруса за нашата страна и се дължат извинения. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР