Гръцките депутати гласуваха поправки в конституцията на Гърция, целящи по-лесно

Гръцките депутати гласуваха поправки в конституцията на Гърция, целящи по-лесно ...

Гърция направи нова крачка към сваляне на имунитета на министри и депутати заради дела за корупция.

Гръцките депутати гласуваха поправки в конституцията на Гърция, целящи по-лесно съдебно преследване на корумпирани политици. Това беше част от пакет от законодателни промени, касаещи статута на изборната власт в страната. Част от промените трябва да бъдат одобрени от парламента и след предстоящите избори през октомври - например специално по отношение на правомощията на президента, пише БГНЕС.
След втори вот депутатите гласуваха за премахване на имунитета на министри и членове на парламента. По конституция те се ползваха със специален статут, защитаващ ги от прокурорски обвинения. Това е главна причина много от съдебните процеси срещу бивши министри и депутати да стигат до задънена улица.
"Днес завършихме ключова фаза от целия парламентарен процес,“ заяви премиерът Алексис Ципрас пред парламента. "За нас ревизията на конституцията е изключително важна", допълни той.
В момента в Гърция тече разследване на незаконни връзки на политици от десницата с швейцарската фармацевтична компания Novartis и германския гигант Siemens.
Промените в Конституцията предвиждат и нов регламент, свързан с президентските избори. Парламентът вече няма да бъде разпускан, ако вотът за президент се провали. През 2015-та след три поредни неуспешни гласувания за президент, парламентът се разпусна и бяха обявени предсрочни избори.
В конституционната реформа се предвижда и нов "религиозно-неутрален" статут на държавата.

Източник: actualno.com