Гръцките депутати гласуваха поправки в конституцията на Гърция, целящи по-лесно

...
Гръцките депутати гласуваха поправки в конституцията на Гърция, целящи по-лесно
Коментари Харесай

Гърция направи нова крачка към сваляне на имунитета на министри и депутати заради дела за корупция

Гръцките депутати гласоподаваха ремонти в конституцията на Гърция, целящи по-лесно правосъдно гонене на корумпирани политици. Това беше част от пакет от законодателни промени, касаещи статута на изборната власт в страната. Част от измененията би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание и след идните избори през октомври - да вземем за пример особено във връзка с пълномощията на президента, написа БГНЕС.
След втори избор депутатите гласоподаваха за унищожаване на имунитета на министри и членове на Народното събрание. По конституция те се употребиха със специфичен статут, защитаващ ги от прокурорски обвинявания. Това е основна причина доста от правосъдните процеси против някогашни министри и депутати да стигат до задънена улица.
" Днес завършихме основна фаза от целия парламентарен развой, “ съобщи министър председателят Алексис Ципрас пред Народното събрание. " За нас проверката на конституцията е извънредно значима ", добави той.
В момента в Гърция тече следствие на противозаконни връзки на политици от десницата с швейцарската фармацевтична компания Novartis и немския колос Siemens.
Промените в Конституцията плануват и нов правилник, обвързван с президентските избори. Парламентът към този момент няма да бъде разпускан, в случай че вотът за президент се провали. През 2015-та след три следващи несполучливи гласувания за президент, Народното събрание се разпусна и бяха оповестени предварителни избори.
В конституционната промяна се планува и нов " религиозно-неутрален " статут на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР