Гръцки и български официални представители признаха, че бъдещият междусистемен газопровод

...
Гръцки и български официални представители признаха, че бъдещият междусистемен газопровод
Коментари Харесай

Гръцка медия: IGB е изправен пред предизвикателства при спазването на времевата рамка


Гръцки и български публични представители признаха, че бъдещият междусистемен газопровод на IGB, към този момент изостанал от графика, е изправен пред нови закъснения и проблеми. Ще бъде нужна експедитивност за превъзмогването на разнообразни трудности и да се съблюдава времевата рамка на плана, написа гръцкият уебсайт energypress.eu.

От България неотдавна се появиха тревожни вести, че търгове за подизпълнители са затънали в правни дейности, подхванати от компании, които не са свързани с създаването на плана, в това число винарна.

ICGB, консорциумът за плана IGB, включващ държавния Български енергиен холдинг (BEH) с 50% дял, както и DEPA, гръцката обществена газова компания и италианския Edison с 25% дялове, потвърдиха тази вест.

Въпреки че чака, че тази спънка ще бъде изчистена в границите на седмици, консорциумът изрази угриженост за възникването на сходни проблеми в бъдеще.

По-рано този месец консорциумът разгласи оставката на основния изпълнителен шеф Елио Руджери, който понастоящем дава отговор за отдела за полутечен природен газ в италианския Snam.

В мненията през седмицата министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова настоя, че актуалният график на плана остава годен. Тя означи също, че финансирането от Европейски Съюз на стойност 37 млн. евро и в началото предопределено за финансиране на българо-сръбска връзка може да бъде пренасочено към IGB.

Нейният гръцки сътрудник господин Георгиос Статакис, който се изрича по време на енергиен конгрес в Атина, се базира на IGB, като означи, че строителството му ще стартира " до 2018 г ".

Димитрис Цорцис, неотдавна назначен за основен изпълнителен шеф на DEPA счита, че работата по IGB ще стартира през третото тримесечие на тази година. " Ние сме мощно подвластни от продължаващата цялостна поддръжка както от гръцкото, по този начин и от българското държавно управление за своевременното довеждане докрай на съответните съглашения с държавното управление хазаин ", разяснява Цорцис.

Официалният представител на DEPA добави, че чака тръбопроводът IGB да стартира да действа през втората половина на 2020 година.
Интерконекторът IGB е с дължина 180 километра дължина и потенциал от 4,3 милиарда куб. м. с благоприятни условия за надграждане, е на стойност почти 220 милиона евро.

IGB получава цялостна политическа поддръжка от Гърция, България, Европейски Съюз и Съединени американски щати. В композиция с тръбопровода TAP през северна Гърция IGB се възнамерява като като отвесен маршрут за по-широкия район. Служителите на TAP и IGB понастоящем водят диалози за съглашение за свързване на двата тръбопровода
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР