Гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ ще внесе вот на недоверие

Гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ ще внесе вот на недоверие ...

Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу Ципрас заради Македония.


Гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ ще внесе вот на недоверие срещу премиера Алексис Ципрас във връзка със споразумението му с македонските власти за решаването на спора за името. Това заяви лидерът на политическата сила Кирякос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази седмица Ципрас и македонският премиер Зоран Заев постигнаха споразумение за новото име на бившата югославска република – Северна Македония. Така се решава един десетилетен спор между двете страни, който беше и основна пречка пред евроатлантическата интеграция на Скопие.

В същото време обаче споразумението предизвика силни критики и в двете страни, като голяма част от политическите сили в Гърция са против това в наименованието на държавата да се съдържа изобщо думата „Македония“.Още по тематаКрай на спора за името на МакедонияДо края на годината Македония ще проведе референдум за името си

Управляващата коалиция на Ципрас има 154 места в 300-членния парламент.

Вотът на недоверие е първият срещу премиера откакто пое властта през 2015 г. Той обаче губи позиции в социологическите проучвания, притискан от икономическите реформи, въведени в страната като условие за третата спасителна програма, сключена от него.

„Въпрос на отговорност е да използваме всяка възможност за предотвратяването“ на тази сделка, заяви Мицотакис пред депутати. По думите му той ще внесе вота веднага щом парламента гласува реформите от спасителната програма по-късно в четвъртък.

Коалиционните партньори на Ципрас от „Независимите гърци“ вече обявиха, че няма да подкрепят договора със Скопие, но въпреки това нямат намерение да свалят правителството.

Източник: investor.bg