Гръцка компания и мощен смесен консорциум остават на финала на

...
Гръцка компания и мощен смесен консорциум остават на финала на
Коментари Харесай

Гръцка компания е фаворит за строителството на интерконектора

Гръцка компания и мощен разбъркан консорциум остават на финала на търга за газовата връзка с Гърция. Става дума за J&P AVAX S.A и обединяването сред "Боннати ", "Главболгарстрой " и "Джи Пи Груп ".

Към момента гръцката компания е по-вероятния победител, тъй като е предложила доста по-ниска оферта за строителството на интерконектора. J&P AVAX S.A е дала ценова оферта в размер на 144 850 000 евро без Данък добавена стойност, до момента в който съперникът им е подготвен да строи при цена 229 700 000 евро без Данък добавена стойност.

Както "Банкеръ " към този момент писа, прогнозната стойност на поръчката е 145 млн. евро.

От българо-гръцката планова компания ICGB прецизират, че след отварянето на ценовите оферти следва да се извърши сложна оценка, след което възложителят ще оповести крайното класиране и участника, определен за реализатор.

Предвид графика за реализация на плана се планува изпълнителят да бъде разгласен доникъде на месец май.

До предходния стадий на състезанието бяха позволени общо пет компании и консорциуми. Три от тях не са подали ценови предложения, в това число обединяване с присъединяване на "Трейс Груп Холд ", консорциум сред "ТЕРНА " и "МАКС СТРАЙХЕР " и китайският им съперник "Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко. "

Очаква се интерконекторът да влезе в употреба до края на 2020 година. Първоначалният потенциал ще е 3 милиарда куб. м синьо гориво годишно, а оптималният може да доближи до 5.5 милиарда куб. метра. По трасето сред гръцкия град Комотини и Стара Загора ще се придвижват и по 1 милиарда куб. м азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз ".

Наскоро министър председателят Бойко Борисов изрече желанието си по тръбата да потече и газ от Източносредиземноморския газопровод от Израел до Европа.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР