Границата между Украйна и Европейския съюз в Карпатите минава по

...
Границата между Украйна и Европейския съюз в Карпатите минава по
Коментари Харесай

Просто те пращат на война: украинците, които бягат от военна служба

Границата сред Украйна и Европейския съюз в Карпатите минава по река Тиса. От началото на съветското нахлуване в Украйна е в действие военното право, съгласно което мъжете на възраст сред 18 и 60 години не могат да напущат страната. Но от ден на ден украинци минават реката, с цел да се спасят от повиквателни. Това описват локалните поданици и румънските граничари.

Някои мъже се давят в реката

Украинската гранична полиция постоянно оповестява на уеб страницата си за арести на дезертьори по продължение на " зелената " граница с Румъния, само че също по този начин за иззети цигари, опиати и оръжие по време на инспекциите.

Пътищата през Карпатите са желани от тези, които желаят да изоставен Украйна, тъй като местността край границата е гъсто залесена и надлежно сложна за надзор. Но би трябвало да се премине река Тиса - някои се давят, други съумяват да преминат от румънска страна, само че със съществени пострадвания, описват локалните и граничарите.

30-годишният Игор е избрал различен път, споделя той пред немската медия SWR. Мъжът споделя, че е подкупил украинските граничари с 4000 $, с цел да го пуснат през границата. Игор, чието същинско име е прикрито от медията, живее през днешния ден със брачната половинка и двете си деца в румънския град Сигет. Той желае да продължи пътя си към Западна Европа и да не се връща повече в Украйна.

Хващат ги и ги пращат на фронта

Игор споделя, че доста мъже са обезверени и напущат страната, с цел да се спасят от мизерията и военната работа. Ако военните в Украйна срещнат мъже на улицата, ги хващат и ги пращат на фронта. Той демонстрира видеоклип на телефона си. Твърди, че фрагментите са от камера за наблюдаване и са отпреди няколко седмици. На тях се вижда млад украинец на улицата, до който ненадейно стопира граждански автомобил. Мъже изскачат от колата и водят младежа.

“Те просто те пращат на война - там, където са борбите ", споделя Игор с спокоен глас. Той не е бил в казармата и не знае по какъв начин да борави с оръжие. “Дали знаеш по какъв начин да боравиш с оръжие или не, дали можеш или не можеш, тях не ги интересува. ” Игор споделя, че след десетдневно образование те водят на фронта. Това се е случило с братовчед му.

Обикновено Тиса е буйна река, необятна до 30 метра и дълбока близо шест метра. След продължителната суша водата е намаляла и е към този момент лесна за пресичане даже от хора, които не могат да плуват. Но мъже не престават да умират, до момента в който се пробват да преминат през реката, споделя Роман, който отхвърля да спомене семейството си. Той живее в село Лунка ла Тиса в Румъния. Войната стартира тази пролет и тогава реката беше доста по-дълбока. Вестник “Стири пе сурсе ” нееднократно е съобщавал за смъртни случаи ", споделя Роман. Имало е украинци, които са рискували живота си, макар че явно не са можели добре да плуват.

Не е ясно какъв брой са починали

Роман демонстрира на мобилния си телефон фотография на търсения 36-годишен украинец Юри. Твърди се, че напролет се е опитал да премине границата и от този момент се счита за липсващ. “Две дами от Украйна обиколиха селото ни и разпитаха всички. Показваха фотографията на Юри, който желал да избяга от бедността и войната и се опитал да прекоси Тиса. След това повече не са чували за него ”, споделя Роман. Не е известно дали Юри е мъртъв, тялото му не е открито и до през днешния ден. Също толкоз незнайно е какъв брой мъже се пробват да преминат нелегално границата, какъв брой от тях не съумяват и умират.

35-годишният Роман споделя за мъж на неговата възраст, който неотдавна помолил за помощ в селото. Той бил влажен до кости и единствено с една раница на гърба. “След две-три минути се появиха румънските служители на реда и го водиха. ” Роман обаче изяснява, че украинските мъже няма от какво да се опасяват в Румъния и досега няма такива, които да са върнати назад в Украйна. Мъжете даже получават документи, които легализират престоя им в Румъния и Европейски Съюз. “Много от тях не остават тук, а потеглят в посока Западна Европа ”, споделя граничарят.

Броят на бягащите пораства

На 13 километра източно от Лунка ла Тиса живее 71-годишният Сакалос, който не желае да назове семейството си. Той споделя, че през последните месеци оградата от украинска страна е била вдигната на три метра, от румънска страна пък държавното управление е оборудвало границата с камери за наблюдаване.

Гранични служители на реда описват, че преди няколко дни са разкрили двама мъже, които били тежко ранени от бодливата тел от украинска страна. Те са съумели да избягат през реката с кървящи ръце и крайници. Д-р Кристиан Брад, основен доктор в единствената болница в Сигет, удостоверява, че в неговата болница се лекуват ранени мъже от Украйна.

След контраофанзивата на украинската войска в Донбас броят на украинците, които се пробват да избягат, се е нараснал още повече, оповестяват граничните чиновници. Те допускат, че множеството от мъжете са дезертьори от украинската войска. Не е е ясно дали измежду тях няма и членове на съветските въоръжени сили.

Автор Флориан Барт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР