Грандиозен спектакъл събира на 28 юни 2022 г. фолклорните ансамбли

...
Грандиозен спектакъл събира на 28 юни 2022 г. фолклорните ансамбли
Коментари Харесай

Ансамбъл „Тракия“ на сцената на зала 1 на НДК в чест на основателят си проф. Кирил Дженев!

Грандиозен театър събира на 28 юни 2022 година фолклорните ансамбли „ Тракия “, „ Филип Кутев “, „ Пирин “ и „ Странджа “

„ Танците на българина “ е мотото на огромният театър, който ще събере в едно ансамблите „ Тракия “, „ Филип Кутев “, „ Пирин “, „ Странджа “ и възпитаниците на Националното учебно заведение за танцово изкуство – София. На 28 юни 2022 година най-хубавите български национални танцьори, артисти и музиканти ще излязат на сцената в респект към проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на театралната фолклорна хореография у нас и създател на отбор „ Тракия ”.

Най-добрите български фолклорни танцьори ще изпълнят знакови танци по хореография на професор Кирил Дженев в чест на 100 години от рождението му. Професор Дженев /1922 – 2006/ е основател на над 100 танцови творби, като творчеството му става фактор, който въздейства върху изкуството на неговите съвременници и почитатели. Кирил Дженев е хореограф в Държавния отбор за национални песни и танци – София още от неговото учредяване през 1951 година, а през 1970 година става хореограф в Ансамбъл „ Пирин “ – Благоевград. Най-яркото му дело е основаването на Държавен фолклорен отбор „ Тракия “ – Пловдив през 1974 година Паралелно с хореографската си активност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника „ Български театрални танци “, взе участие като съавтор в написването на „ Терминология на българската хореография “, „ Теория за градежа на придвижванията “ и „ Универсален танцопис “. Автор е на учебника „ Кинетография “ или Танцова партитура – новаторска система за разказване на танцовите придвижвания на цялото тяло върху петолиние, паралелно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско учебно заведение още от основаването му. През 1974 година поставя началото на специалността „ Хореографска постановка “ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Спектакъла на 28 юни 2022 година ще е с величествен мащаб! В чест на професор Дженев на сцената ще се качат повече от 200 танцьора, музиканти и артисти. Спектакъла „ Танците на българина “ ще показа типичен мостри на фолклорната ни школа – от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и обилни костюми.

Спектакъла „ Танците на българина “ ще се организира в София, зала 1 на НДК на 28 юни 2022 година от 19.00 часа.

Билети се продават във всички каси на ИВЕНТИМ в цялата страна, в Пловдив на касата пред община Пловдив, на каса „ МаскАрт “ в ДК Борис Христов, в ТИЦ на Римски стадион, каса на Античен спектакъл и несъмнено онлайн.

Всичко за неговата подготовка, можете да следите на
https://fb.me/e/1chc47IFO
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР