Грандиозен скандал по високите етажи в Брюксел - с главни

...
Грандиозен скандал по високите етажи в Брюксел - с главни
Коментари Харесай

След новините: Най-големият корупционен скандал, който гръмна в Европарламента

Грандиозен скандал по високите етажи в Брюксел - с основни участници евродепутати и Катар. И подозрението, че е прекрачена нежната граница сред лобизъм и корупция.

Роберта Мецола, ръководител на Екологичен потенциал: " Нека бъде ясно - Европейският парламент и европейската народна власт са атакувани ".

Ерик Маркарт, група на " Зелените " и Европейския свободен алианс: " Това не е случай единствено на Ева Кайли. Той визира всички нас ".

Михалис Димитракопулос, юрист на Ева Кайли: " Нейната позиция е, че не е получавала подкупи, почтена е. Катар не е имал потребност от нея и тя няма какво да предложи на Катар ".

Мисия на Катар към Европейски Съюз: " Държавата Катар изрично отхвърля всевъзможни опити да бъде свързвана с обвинявания в непозволено държание ".

Всичко стартира с куфар, цялостен с голямо количество евробанкноти. Мъжът, който го носи, е причакан от белгийската полиция. Той е бащата на зам.-председателя на Екологичен потенциал Ева Кайли. Това е началото на огромната акция, почнала на 9 декември, при която са арестувани няколко представители на евроинституцията. Така гръмва абсурдът.

Ерик ван Дойсе - представител на Федералната прокуратура на Белгия: " Федералната прокуратура стартира следствието преди няколко месеца. То е по съмнения за корупция, пране на пари и незаконна организация. Потенциалната корупция е от страна от Персийския залив към Европейския парламент. Целта е да бъде изработен опит за смяна на политическите или икономическите решения на Европарламента ".

Съмненията са, че Ева Кайли и още трима италианци, в това число различен евродепутат, са приемали огромни суми пари и дарове, с цел да лобират в интерес на Катар, в това число за Световното състезание по футбол, за сключването на покупко-продажби за катарски газ за Европа и безвизово пътешестване на катарците в Шенген.

Метин Казак, някогашен дипломат на България в Катар и някогашен евродепутат: " Брюксел с изключение на политически център на Европа, е и център на доста ползи, най-много стопански. Броят на лобистките организации, на представителства на огромни компании и неправителствени организации, които представителства в Брюксел е доста огромен ".

Те са няколко хиляди, в това число мозъчни тръстове, корпорации и цивилен платформи и всички се стремят да въздействат върху метода, по който се изготвят европейските закони. От предходната година регистрацията на лобистките организации на практика е наложителна - единствено по този начин получават достъп до постройките на институциите на Европейски Съюз за срещи с членове, комисари, държавни чиновници и за присъединяване в експертни групи.

Всички регистрирани лобисти подписват кодекс за положително държание и дават отговор за дейностите си. В него категорично е записано, че лобистите би трябвало да се въздържат от предложение на дарове под каквато и да е форма. Но скъпи движимости с евентуален генезис от Арабския полуостров и близо милион и половина евро в брой са открити при акцията на белгийската полиция, при която са претърсени домове и офиси на чиновници на Екологичен потенциал.

Ерик Маркарт, група на Зелените и Европейския свободен алианс: " Обвиненията са доста съществени. Необходимо е следствие, което да покаже какво тъкмо се е случило, с цел да стане ясно какви да са последствията за хората, получили парите, само че също и за тези, които са ги платили. Поука би трябвало да има и за европейските институции, с цел да не се позволен в никакъв случай повече сходни кавги. Доверието е най-ценното нещо за Европейския парламент. Разбирам за какво хората са гневни. Членовете на Парламента и хората, които работят тук, печелят много пари и няма потребност да бъдат корумпирани. Особено в миг, когато доста хора страдат от рецесията в Европа ".

44-годишната Ева Кайли, която се оказа в центъра на абсурда, е известно лице в родната си Гърция. Завършва архитектура в влиятелния Солунския университет, има магистърска степен по интернационалните и европейски връзки от университета в Пирея. И докторантура по интернационална икономическа политика. За малко е общински консултант. Между 2004 и 2007 година води новините в огромната частна телевизия Мега.

На 29 година става най-младият народен представител в гръцкия парламент. През 2014 година кариерата ѝ прави завой към Брюксел - определена е за евродепутат от Групата на социалистите и демократите, запазвайки тази позиция до европейските избори през 2019 година После става един от 14-те зам.-председатели на Европейския парламент - до отстраняването ѝ от поста поради следствието за корупция. Член е на делегация на Европарламента, натоварена със задачата да развива връзките на Европейски Съюз с Арабския полуостров.

Кайли намерено поддържа либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт и взе участие в гласуването в парламентарната комисия по правораздаване и вътрешни работи - макар че не е неин член, правилникът на Екологичен потенциал го разрешава.

Ева Кайли посещава Катар малко преди откриването на Световното състезание по футбол и енергично пази промените в страната. Твърди, че Доха е водач при спазването на трудовите права. Позицията ѝ фрапантно се разграничава от тази на институцията, която съставлява. Катар остро е подложен на критика за изискванията на работа. На 24 ноември Екологичен потенциал одобри резолюция, с която показва страдание за гибелта на хиляди служащи при подготовката на международното състезание и настоя за компенсации за фамилиите им.

Ева Кайли - евродепутат (21 ноември 2022 г.): " Световната купа в Катар в действителност е доказателство за това по какъв начин спортната дипломация може да реализира историческа промяна на страна с промени, които въодушевиха целия арабски свят. Те се ангажираха с визия и се отвориха към света. Въпреки това някои тук са пробват да ги дискриминират. Те ги тормозят и упрекват в корупция всеки, които приказва с тях. Но въпреки всичко одобряват газ от тях. Все още има компании, които печелят милиарди там ".

Катар, който през днешния ден не крие упоритостите си да е основен състезател на интернационалната сцена, извървява дълъг път от палатките на бедуините, разпънати на дребната територия с нищожна вода и рискови горещини, до откриването на петрола, който трансформира всичко.

Метин Казак, някогашен дипломат на България в Катар и някогашен евродепутат: " Държавата се подрежда измежду най-богатите в света с максимален приход на глава от популацията от близо 138 хиляди $. Разбира се, бидейки страна, която изнася главно природен газ - тя е първият в света експортьор на полутечен газ и третият в света производител на природен газ, опциите на тази страна са доста огромни от позиция на финансови потоци ".

Със върховен фонд в размер на 450 милиарда $, Доха с лекост развива така наречен " дипломация на чековата брошура " или още " дипломация на Ролекса " при сключването на покупко-продажби или решаването на рецесии. Според френски медии единствено през предходната година са били подарени 100 първокласни часовника. Катар има упоритостта да се утвърди на интернационалната сцена, домакинствайки доста интернационалните културни, спортни и политически събития, което покачва известността и престижа на страната.

Метин Казак, някогашен дипломат на България в Катар и някогашен евродепутат: " Разбира се, това провокира и разнообразни проблеми и даже злоба от страна на прилежащи страни и прилежащи монархии, които са по-големи по население и територия и имат сходни упоритости ".

Малката страна съумя да убеди даже ФИФА да ѝ даде влиятелното домакинство на Световното състезание по футбол, макар сериозните минуси, като да вземем за пример невъзможността то да се организира през лятото поради горещината. В резолюцията от 24 ноември членовете на Европарламента даже намерено обявиха, че процесът на отсъждане на семейството на Мондиала не е бил транспарантен.

Сеп Блатер, някогашен президент на ФИФА (9 ноември 2022 г.): " Решението беше неточност. От самото начало бях срещу Катар, тъй като страната е прекомерно дребна, с цел да провежда международно състезание с присъединяване на 32 тима ".

Катар е подложен на яростни рецензии, основно за изискванията на труд.

Шейх Тамим бин Хамад ал Тани, емир на Катар: " Откакто спечелихме достойнството да сме хазаин на Световното състезание, Катар е цел на невиждана акция, на каквато никоя друга страна хазаин не е била подлагана ".

Хората са другият огромен актив на страната, в която близо 90% от популацията са чужденци. За 10 години са привлечени 1 милион задгранични експерти, в това число от България, като представителите на дребната българска общественост заемат съществени позиции в разнообразни браншове, даже в спорта.

Метин Казак, някогашен дипломат на България в Катар и някогашен евродепутат: " Т.нар. " сини якички ", както назовават служащите по градежите, техните условия има още какво да се желае, с цел да доближат до стандартите на Международната организация по труда, само че дано не забравяме, че неотдавна там беше открит и специфичен офис на МОТ, която от близко следи напредъка на Катар в покриването на най-малко главните критерии и главните правила за качеството и изискванията на труд на задграничните служащи ".

Катар отхвърля обвиняванията. Гръцкият юрист на Ева Кайли също разгласи, че тя е почтена.

Михалис Димитракопулос, юрист на Ева Кайли: " Тя изрази страдание поради реакцията на сътрудниците ѝ от Европейския парламент, които застанаха против нея. Решението ѝ да посети Катар не е персонално, а решение на Европарламента със единодушието на Европейската комисия и висшият представител на Европейски Съюз за външните работи господин Борел ".

Европейският парламент лиши пълномощията на Кайли.

Роберта Мецола, ръководител на Екологичен потенциал: " Решението беше взето с невиждана експедитивност. Това е моето обръщение, че всичко ще става бързо и при цялостна бистрота и затичане на закона ".

Европейският парламент прекрати всякаква работа, обвързвана с Катар.

Ерик Маркарт, група на Зелените и Европейския свободен алианс: " Въпросът за визовата либерализация визира четири страни - Еквадор, Оман, Катар и Кувейт. Не виждам благоприятни условия през идващите години Катар да получи облекчения за визовия режим. Трябва да бъдем сигурни, че цялата процедура не е повлияна от външни въздействия ".

Метин Казак, някогашен дипломат на България в Катар и някогашен евродепутат: " Това е случай, който занапред ще има своя отзив и ще се приказва за него. Но той е може би единствено върха на айсберга ".

Ева Кайли остава в ареста най-малко до Коледа. Тя беше изключена от гръцката ПАСОК. Агенцията за битка с прането на пари замрази всичките ѝ активи в Гърция. Според гръцки медии тя има шест недвижими парцела, 3 автомобила, 463 хиляди евро в сметки, вложения в размер на 2,4 милиона евро, няма заеми, на нейно име в Атина е записана компания за недвижими парцели. Криминално следствие против нея стартира и гръцката финансова прокуратура.

Заедно с Кайли беше арестуван и сътрудникът ѝ, от който има щерка - италианецът Франческо Джорджи. Той е парламентарен помощник в групата на социалистите и демократите, експерт по въпросите на човешките права и външните работи. Бащата на гръцката евродепутатка, който беше сюрпризиран с куфара с пари, остава на независимост и против него няма повдигнати обвинявания. Парите в куфара на бащата и тези, открити в дома на Кайли, са изтеглени от банка в Белгия, настояват локални медии. Очаква се тези улики да ускорят следствието.

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши изиска свалянето на имунитета на гръцката евродепутатка. В известието на Европейската прокуратура се акцентира като мотив съмнение за измами в ущърб на бюджета на Европейски Съюз по отношение на ръководството на парламентарните надбавки и по-специално във връзка с възнагражденията на упълномощените парламентарни сътрудници.

За Европарламента следва да направи обстойна инспекция на регистъра си за бистрота. По-дългият и сложен развой е връщането на доверието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР