Гран При на Сингапур все пак започна в много трудните

...
Гран При на Сингапур все пак започна в много трудните
Коментари Харесай

Чеко Перес спечели Гран При на Сингапур

Гран При на Сингапур въпреки всичко стартира в доста сложните условия с мокро трасе, а Чеко Перес завоюва конкуренцията. Той взе първата позиция още на старта, откакто изпревари Шарл Льоклер на старта и не изпусна преднината си докрая на надпреварата, което завърши след приключването на времевия предел от 2 часа, вместо изминаването на всички обиколки, поради забавянето на старта. Макс Верстапен приключи на 7-о място.

Стартът на надпреварата мина без проблеми от към удари, а Чеко Перес направи свръхестествен старт и изпревари Шарл Льоклер. Макс Верстапен пък загуби няколко позиции и се движеше 12-ти, само че още докрая на втората обиколка той се върна до десетото място.

Снимка: БГНЕС  Чеко Перес завоюва Гран При на Сингапур
Проблеми за Кевин Магнусен, който мина през един от високите бордюри след борба с Верстапен, а парче от предното крило на водача на Хаас излетя рисково на пистата. Люис Хамилтън пък загуби третата си позиция от Карлос Сайнц.

Първият по-сериозен контакт пристигна в 7-та обиколка, когато Николас Латифи се сблъска с Джоу от Алфа Ромео, като канадецът от Уилямс остана със спукана гума, до момента в който водача на Алфа Ромео остана имобилен, сякаш виновност за случая имаше Николас Латифи. Този миг докара до кола за сигурност.
Снимка: БГНЕС  Чеко Перес завоюва Гран При на Сингапур
Колата за сигурност се прибра в края на 10-та обиколка, а Чеко Перез възобнови надпреварата по-прекрасен метод и резервира първото си място, Макс остана 9-ти зад Фетел, който сполучливо задържа нидерландеца зад себе си към този момент няколко обиколки. Верстапен обаче сподели експанзия и сполучливо изпревари немския водач на Астън Мартин. След това обаче нидерландецът бе занимателен много съществено от Фернандо Алонсо, като водачът на Ред Бул просто не можеше да нападна Алонсо в продължение на 4 обиколки.

Една трета от надпреварата мина, а водачите използваха към момента гуми за мокро трасе, като от няколко тима попитаха водачите си какво мислят за най-меките гуми за изсъхнало, само че всички водачи настояха, че към момента е прекомерно мокро на пистата.

Изненадващо, Фернандо Алонсо отпадна поради проблеми с мотора, което отвори вратата на Макс Верстапен да премине напред до 6-та позиция в надпреварата. Веднага бяха дадени жълти знамена и виртуална кола за сигурност.
Снимка: БГНЕС  Чеко Перес завоюва Гран При на Сингапур
Първи рискува Джордж Ръсел с гумите от междинна неотстъпчивост, само че още с излизането от бокса се видя, че тези гуми не са подобаващи за пистата, а британецът едвам се оттърва от удар в стената. След приключването на виртуалната кола за сигурност, Перез продължи да усилва преднината си, като тя стигна съвсем три секунди от Шарл Льоклер. Макс Верстапен пък наближаваше Ландо Норис, който се движеше на 5-то място. Четвърти бе Люис Хамилтън.

Алекс Албън направи неточност в 26-та обиколка на надпреварата и се заби в една от защитните стени, той остана без предно крило, а имаше и спукана гума. Албън съумя да се върне на пистата и да продължи, а флаговете бяха жълти, само че колата за сигурност още веднъж беше единствено виртуална.

Нова неточност, този път на Естебан Окон в 28-та обиколка докара до нови жълти знамена. Французинът също се озова в една от стените, а колата му в началото остана неподвижна, а по-късно водачът съумя да даде обратно - нова виртуална кола за сигурност.
Снимка: БГНЕС  Чеко Перес завоюва Гран При на Сингапур
Макс Верстапен настигна Норис и го сложи напрегнат в 33-та обиколка. Льоклер държеше най-бързата обиколка, само че въобще не сваляше от разликата си до Серхио Перес. Именно в 33-та обиколка Хамилтън позволи неточност и излетя от пистата, той се спря в една от стените, само че сякаш без никакви вреди. При завръщането на седем кратния първенец на пистата, той блокира Верстапен, а Норис мина с една позиция напред. Големите съперници от предишния сезон са гума до гума. А Макс претендира за рисково държание на британеца.

Много от водачите се насочиха към бокса за нови гуми и то - приблизително твърди за суха настилка. Джордж Ръсел, който по-рано постави такива гуми стартира да се движи с най-бързо движение. Льоклер влезе една обиколка по-рано за новите гуми, а и двамата водачи на Ред Бул останаха на пистата. Работата на механиците на Ферари не бе най-бързата, като бокса на Льоклер лиши над 5 секунди. А една обиколка по-късно Чеко Перез влезе също в бокса, а механиците му бяха съвършени и мексиканеца излезе първи на пистата.

Юки Цунода не съумя да загрее добре гумите за изсъхнал асфалт и се озова в стената. Пилотът на Алфа Таури напусна болида, а решението бе явно - нова кола за сигурност, 1. Чеко Перес, 2. Шарл Льоклер, 3. Карлос Сайнц, 4. Ландо Норис, 5. Макс Верстапен. Много положително и безшумно съревнование за Рикардо, който се озова на 6-то място при колата за сигурност, а той бе единстевният водач, който непосредствено погледна към най-меките гуми на пирели.

По време на 39-та обиколка стана ясно, че конкуренцията ще приключи с приключване на времевия предел, а не изминаването на всички обиколки. Колата за сигурност се прибра при оставащи малко над 34 минути от надпреварата. Той без проблем резервира първата си позиция. Неговият съотборник - Верстапен пък се опита да нападна Норис, само че блокира гумите и не съумя да спре в точния момент, вместо това той продължи в една от зоните за сигурност. При завръщането си на пистата, нидерландецът съумя въпреки всичко да си върне позицията от Хамилтън, само че показа по радиото, че би трябвало да влезе в бокса и тъкмо това направи.

Джордж Ръсел пък спука гума задна гума, а Макс Верстапен го изпревари за 13-та позиция. Лош шанс за миналогодишния международен първенец.

Шарл Льоклер се залепи зад Чеко Перес и настояваше да изпревари Чеко Перес за успеха в Сингапур. Пилотът на Ферари бе по-бърз и записваше рекордни обиколки, само че Чеко Перес е прочут точно с положителната си отбрана и продължи да пази сполучливо първата позиция.

Изненадващо, Ландо Норис влезе в битка за подиума, откакто настигна Карлос Сайнц, а системата ДРС беше задействана. Съотборникът на Ландо - Даниел Рикардо го следваше. Люис Хамилтън остана на 8-то място, а Макс Верстапен окупира 12-та позиция.

Само 20 минути преди края на надпреварата, Чеко Перес и Шарл Льоклер водят страхотна борба за първото място към този момент в продължение на няколко обиколки. Въпреки ДРС Шарл Льоклер не успяваше да нападна мексиканеца, който макар няколко дребни неточности, съумя да отбрани позицията си. Пилотът на Ферари направи неточност и загуби малко време, а Чеко Перес отвори над секунда разлика сред двамата. 12 минути преди края на надпреварата Чеко Перес към този момент отвори разлика от над 2 секунди пред Шарл Льоклер, а Макс Верстапен се движеше на 9-то място зад Люис Хамилтън.

Чеко Перес е под лупата, откакто оповестиха следствие за вероятно нарушение на разпоредбите при придвижването зад кола на сигурност. Ако признаят мексиканеца за отговорен, то той би получил 5 секунди наказване и по този начин да загуби първото място. Мексиканецът записа няколко следващи най-бързи обиколки в отговор на евентуалното наказване, като решението по тази причина бе оставено за след надпреварата, което значи, че даже след награждаването няма да е явен спечелилият.

Минута преди края на надпреварата, нетипична неточност за Хамилтън даде късмет на Верстапен, а той се възползва по прелестен метод и взе 8-то място. Чеко Перес пък подвигна преднината си на над 5 секунди от Шарл Льоклер и по този начин си подсигури успеха в Гран При на Сингапур.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР