Гръмотевична буря, придружена с градушка, се разрази над столицата. За

...
Гръмотевична буря, придружена с градушка, се разрази над столицата. За
Коментари Харесай

Градушка се изсипа в София, валежите продължават

Гръмотевична стихия, съпроводена с градушка, се развихри над столицата. За минути небето над столицата притъмня.

Градушка с размера на лешник вали в кв. "Младост " 3, жк. "Дружба ", кв. "Драгалевци " и в региона на бул. "Цариградско шосе ".

Екипи на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) работят по сигнали за наводнени улици, изби, приземни етажи и дворове, както и за паднали дървета след интензивните превалявания в няколко града в страната. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Към 19.30 часа столични пожарникари са се отзовали на към 15 сигнала. Колегите им от Пловдив, Пазарджик и Пещера работят по общо 10 сигнала, толкоз са и сигналите в Чирпан.

В Хасково и Димитровград, където дъждът е бил съпроводен със мощен вятър, са получени четири сигнала за паднали дървета. Няма данни за бедстващи и потърпевши хора

Огромно количество дъжд се изля за малко време в Община Перник. В пожарната работа са постъпили към 25 сигнала.

Няма заплаха от преливане на река Струма, както и на язовир „ Студена “.

По обитаемоте места няма сигнали за бедстващи хора. Това оповестиха от пресцентъра на общината.

Наводнени са кръстовищата – „ Шахтьор “ и при кв. „ Хумни дол “. Гражданска отбрана отводнява на доста места в града, мобилизирани са изключително и екипи на ВиК.

Кметът на Община Перник Вяра Церовска е в непрекъсната връзка с кметовете на обитаемоте места и институциите за ситуацията след проливните дъждове.

Градоначалникът е с екипа си и шефа на ВиК Перник Иван Витанов на сериозните точки в общината.





През идващото денонощие времето ще остане неустойчиво. През нощта тук-там, основно в Централна България, ще продължи да има краткотрайни превалявания и гръмотевици, а на следващия ден - в централните и източните региони, както и в Рило-Родопския масив. Това заяви за "Фокус " Христо Христов, дежурен синоптик в "Националния институт по метеорология и хидрология " (НИМХ) към Българска академия на науките.

По-значителни ще са явленията, по-късно след обяд, в Източна България и Родопската област. Ще има и градушки. Максимални температури сред 28° и 33°.

В петък ще доминира слънчево време , само че след обяд тук-там в югозападната част от страната и в североизточните региони ще превали и прегърми.

През почивните дни , изначало в Западна България, след това и в Източна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки.

На места явленията краткотрайно ще са интензивни, преваляванията - обилни. Вятърът ще се ориентира от северозапад-север и ще настъпи кратковременно и едва захлаждане.

Повече за времето и по кое време ще спре да вали вижте във видеото тук:



От края на април до момента са изстреляни над 10 000 ракети за битка с градушките, осведоми Nova. Между 60 и 100 от тях порят облаците съвсем всеки ден в региона на командния център в село Бърдарски геран. Последно са атакували облаците тази заран.

Няма регион в България, където да не е падала градушка. С по-жестока мощ обаче бедствието удря в равнинните и предпланинските региони, където комбинацията от влага и горещина може да направи градовите зърна по-големи. Към това прибавяме и световното стопляне, поради което рисковото време ни тормози все по-често.

Най-засегнатите от градушки региони са Северна България - от Видин до Плевен, и Южна - от Пазарджик до Сливен. Затова в тези региони са издигнати ракетни площадки. От идващия сезон в системата ще влязат още 64 площадки в регионите на Подбалкана и Хасково.

В момента наличните в страната ракети са близо 5000, а поради комплицираната метеорологична картина у нас държавното управление гласоподава още 5,7 милиона лв. за противоградови ракети.

Междувременно държавното управление утвърди спомагателни разноски в размер на 5 760 000 лева по бюджета на Министерство на земеделието, храните и горите за 2018 година за закупуване на противоградови ракети , по отношение на усложнената метеорологична конюнктура в страната. Това оповестяват от държавната осведомителна работа.

Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ прави действия по отбрана на земеделската продукция от градушки в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен на повърхност от 17 милиона декара.

В началото на 2018 година Агенцията „ Борба с градушките “ разполага с 3608 броя противоградови ракети, които са излишък от миналата 2017 година Съгласно настоящ контракт през месец април 2018 година са декларирани и доставени за дозареждане 5000 броя ракети, като общата наличност към началото на дейния сезон е 8608 броя. През месеците май и юни е осъществена доставка на още 6000 ракети.

От началото на дейния сезон по градозащита за 2018 година - 24.04.2018 година, до 22.06.2018 година са осъществени 194 дейни въздействия. Обработени са 1009 градоопасни облака и са изстреляни 9785 ракети. Към сегашния миг изпълнителната организация разполага с 4823 броя ракети.



Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР