Гражданско недоволство назрява в Кюстендилско заради на социален директор. Множество

...
Гражданско недоволство назрява в Кюстендилско заради на социален директор. Множество
Коментари Харесай

Социален директор управлява с диктатура в Бобошево

Гражданско неодобрение назрява в Кюстендилско поради на обществен шеф. Множество сигнали постъпват в разнообразни институции, а хората се оплакват от нарушавания, осъществени от директорката на обществената работа в Бобошево.

Един от сигналите е от 74-годишната Екатерина Андонова, която тази година не получила целева помощ за отопление. Мотивът бил, че синът имал барче и помагал финансово. Екатерина е вдовица, живее сама в една стая в село Пастра и получава пенсия от 240 лв., които стигат единствено за медикаментите. В последните години получавала помощ за пазаруване на дърва, оповестява БТВ.

Подобен отвод получили и други възрастни хора, които подали сигнали в община Рила, а от там ги препратили към министерството. Катя Асенова също се оплаква. Дъщеря се отказала от детето си и тя получила наставничество над 7-годишната си внучка. Живеели на квартира в Благоевград, където получавала обществена помощ в размер на 190 лв.. Щом се прибрала на село, помощта била орязана, още веднъж от директорката на общественото в Бобошево.



Бременната Зорница Петрова пък била освободена от работа в края на деня – от през днешния ден за на следващия ден. „ Обижда ме фактът, че беше доста бързо и непредвидена от мен вест. Аз попитах: Добре, може ли да ме освобождавате два часа преди работното ми време? Все отново два дни преди този момент можете да ми кажете, в случай че съм бременна в третия месец. Отговорът от директорката беше, че нея не я интересува моето състояние, а я интересува да върви работата”, споделя Зорница.

Ана Петрова е обществен служащ от години. Има нужното обучение и откакто работи 3 години по стратегия, взема решение да си подаде молба за работа в отдел „ Социална закрила”, по заменяне. Директорката отказала да одобри молбата, а Ана помолила за формален отвод и записала диалога с диктофон. В него директорката отхвърля да подпише публично претекстове, въпреки че изяснява, че няма място.

„ Държа се доста собственически, надменно. Ние къде да работим приключилите тази филантропична компетентност? Ние сме с профил „ обществен работник”, откакто се назначават хора с друго от общественото обучение в дирекцията”, разяснява Ана Петрова.

Намираме директорката Камелия Антова в кабинета. Тя отхвърля обвиняванията, отхвърля да е отказвала да одобри молбата на Ана.

„ Аз не мога да откажа да приема молба, всеки има право да си пусне молба – за работа, за кандидатстване. Не може да кажеш на някой човек няма да си пуснеш молба”, разясни тя.

Признава, че е обект на инспекция поради доста сигнали. Отказите били резонни, твърди тя. Парите за развъждане на внучето на Катя били понижени, тъй като на село тя имала и финансова поддръжка от мъжа, с който живее. Бременната Зорница била освободена в последния миг поради опасения, че може да излезе в болничен, в случай че знае по-рано. А дървата били отказани на Екатерина, тъй като е заварена да оказва помощ в барчето на сина си, за което той би трябвало да заплати.

„ Чисто законово, по Семейния кодекс, децата са длъжни да устоят родителите си, откакто те не могат сами да се издържат”, уточни Антова. По думите обаче това не значи, че всеки, който има деца, е лишен от тази помощ. директорката Камелия Антова.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР