Граждански протест срещу изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци

...
Граждански протест срещу изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци
Коментари Харесай

Протест в София днес срещу инсталация за парно от отпадъци

Граждански митинг против построяването на апаратура за изгаряне на боклуци на площадката на Топлоелектрическа централа - София при Централна гара се организара през днешния ден. Недоволните се събират пред постройката на Столична община на " Московска " 33 в 18,30 часа. 

СОС утвърди на 17 май заем от 65 млн. евро, с цел да започва плана с обща стойност 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро са европейски средства по стратегия " Околна среда ". 

Против са съветниците от " Политическа група 5 ", които считат, че жителите нямат задоволително информация за плана, който ще докара до замърсяване на въздуха в града. Те упорстват планът да бъде замразен и да се направи нов разбор на технологията за изгаряне RDF.

От Българска социалистическа партия пък желаят инсталацията да се разположи при завода за боклуци до село Яна. Според социалистите в СОС поемането на дълг от Топлофикация ще докара до нарастване на цената на парното. Демократична България желае референдум за построяването на инсталацията. 

От ГЕРБ изясняват, че целта на заема е да не се забави осъществяването на проекта и плануваните в еврофондовете средства за него до 2020 година да бъдат възобновени от Еврокомисията и да не останат за сметка на бюджета. Изплащането на 40% от финансирането по оперативната стратегия " Околна среда " цели и да се вдигне процентът на платените по нея средства и да не се понижи бюджетът ѝ.
Сега предстои общината да внесе искане за разпределяне на финансиране по оперативната стратегия " Околна
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР